تماس با ما tafresh news

tafresh news
مرکز اصلی خبر رسانی از تفرش
نويسندگان
جدیدترین مطالب

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي گفت: وجود ذخاير غني آهن پلاسري در استان سرمايه ارزشمند ملي است:

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک، حسني افزود: بر اساس مطالعات انجام شده محدوده ذخاير بزرگي از اين ماده معدني در حد فاصل تالاب كويري اراك تا شهرستان ساوه كشف شده كه از اين گستره حجم قابل ملاحظه اي آهن پلاسري و برخي مواد معدني ارزشمند و كمياب قابل استحصال است. 
وي افزود: تاكنون دو مجوز بهره برداري معدني آهن پلاسري در استان مركزي صادر شده و صدور پروانه هفت واحد ديگر نيز تا پايان ماه جاري نهايي مي شود. 
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي بيان كرد: يكي از اين معادن مجوز دار در شهرستان اراك با ذخيره قطعي يك ميليون و ۹۸۰ هزار تن، عيار هفت درصد و ظرفيت برداشت سالانه ۳۳۰ هزار تن است كه محدوده واگذاري آن بالغ بر ۲۶ كيلومتر مربع است. 
حسني گفت: اين واحد با سرمايه گذاري ۱۵ ميليارد ريال ۳۰ فرصت شغلي ايجاد كرده و طرح توسعه اين معدن نيز در دست پيگيري است. 
وي اظهار كرد: يكي ديگر از معادن آهن پلاسري استان مركزي نيز در شهرستان تفرش فعال است كه در محدوده معدني ۱۴ و نيم كيلومتر، ذخاير قطعي يك ميليون و ۸۸۰ هزار تني دارد و عيار آهن پلاسري استحصالي آن شش درصد است و ۱۶ نفر نيروي كار دارد. 
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي خاطر نشان كرد: اين معدن با ظرفيت برداشت سالانه ۳۱۰ هزار تن مواد معدني، يكي از معادن استراتژيك محسوب شده و قابليت بهره برداري خاص جداسازي تيتان از آهن را دنبال مي كند. 
حسني بيان كرد: اين معدن نيز با سرمايه گذاري بيش ۲۰ ميليارد ريال راه اندازي شده و طرح توسعه آن با برآورد سرمايه ۳۰۰ ميليارد ريال در دست پيگيري است. 
وي گفت: هفت معدن سنگ آهن پلاسري كه تا پايان تيرماه مجوز بهره برداري آنان در استان صادر مي شود در مجموع محدوده معدني ۱۴۰ كيلومتري را شامل مي شوند و قابليت برداشت سالانه ۱۴ ميليون تن از اين ماده معدني را دارند. 
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي توضيح داد: اين استان به عنوان نخستين استان بهره برداري آهن پلاسري با عيار پايين در كشور فعال شده و پس از آن نيز استان كرمان فعاليت هايي را در اين حوزه آغاز كرده است. 
حسني ادامه داد: در معادن آهن پلاسري با استفاده از روش و تجهيزات خاص جدا كننده مغناطيسي خشك، ميزان آهن با عيار پايين از خاك استحصال مي شود و در اراضي كشاورزي كه آهن به عنوان يك ماده معدني مزاحم محسوب مي شود تفكيك آن از خاك به مرغوبيت زمين كمك شاياني مي كند.

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:33 ] [ alireza parsa ]

به گزار ش  خبرنگار باشگاه خبرنگاران ارا ک ، فراهان نامی آشنا ، سرزمینی حاصلخیز و با مفاخری تاریخ ساز در ایران است . هر ایرانی نام فراهان را 

می شنود به یاد نام آوران ادبیات و سیاستمداران اسلام شناس و ضد استعماری چون قائم مقام فراهانی و میرزا تقی خان امیرکبیر می افتد . لغت شناسان فراهان را فشرده واژه فراهان می دانند دریاچه ای که امروز دریاچه ای میقان نامیده می شود در روزگاران گذشته هامون نامیده می شد وهمه روستاها و شهرهای کوچک پیرامون این دریاچه را فراهلامون می نامیدند . فراهان نام روستا و شهرهایی بود که در بالا یا فرای دریاچه ساخته شده است. 

سرزمینی که از یکسر به خورهه و از سویی به تفرش و از سوی دیگر به کمیجان کشیده شده بود ؛ فراهان نامیده می شد . واژه اوستایی منش از ریشه میهن جای گزیدن و ماندن گرفته شده است که در مجموع فرمهین را می توان به شکوه میهن معنا کرد . فراهان در سده نخستین هجری قمری از متعلقات همدان بوده و مردم بومی آن پیرو آئین زرتشت بودند آتشکده ی آذر کشنسب تا سال 282 ه ق در روستای فردقان می سوخته تا اینکه در زمان خلافت خلیفه دوم توسط مالک بن عامر اشعری مسلمان شدند . فراهان در عهد ساسانیان خوش آب و هوا و شامل 360 پارچه روستا می شده است . فراهان تا پیش از سال 1316 از توابع شهرستان قم بود و بعد از آنکه سلطان آباد عراق به شهرستان اراک شد و در سال 1342 بعد از اینکه تفرش به شهرستان ارتقاء یافت . فراهان به دو بخش فراهان سفلی تابع بخش مرکزی اراک و فراهان علیا تقسیم شده در تغییراتی که در سالهای 1366 و 1372 رخ داد تعداد 15 روستای دیگر از فراهان جدا و به شهرهای کمیجان و اراک ملحق گردید و در سال 1389 با مرکزیت فرمهین با جمعیت 26000 نفر ، دو بخش و 53 روستا به عنوان شهرستان فراهان هویت مستقل پیدا کرد .

جاذبه های تاریخی و فرهنگی :

شهر زیر زمینی ذلف آباد :

شهر زیرزمینی ذلف آباد که در سال 1388حفاری و رونمایی گردید یکی از سکونتگاه ها ی دوران ایلخانان می باشد که در 5 کیلومتری شمال شهر فرمهین واقع شده است و به صورت یک سایت موزه مورد بازدید مردم قرار می گردید این شهر تا 200 سال قبل محل زندگی مردم بوده که در این سالها توسط حکومت قاجاریه به آب بسته می شود و مردم فراهان مجبور به ترک آن می شوند . این شهر زیرزمینی در جوار امامزاده احمد ذلف آباد قرار دارد جشن قدگان یکی از نادر ترین مراسم این منطقه در امامزاده احمد ذلف و در روز اول تابستان برگزار می شود 

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:20 ] [ alireza parsa ]
به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران، استان مرکزی به عنوان پایتخت صنعتی ایران تقریباً در مرکز ایران قرار دارد. بزرگترین شهر و مرکز استان مرکزی کلان‌شهراراک می‌باشد. در روزگار کهن این شهر عراق نام داشت که در زمان تسلط اعراب بر ایران عراق عجم نامیده می‌شد که شامل بسیاری از استانهای همجوار امروزی می‌شد. این استان از شمال به استان‌های تهران، البرز و قزوین، از غرب به استان همدان، از جنوب به استان‌های لرستان و اصفهان و از شرق به استان‌های تهران، قم و اصفهان محدود است.
 
 
این استان با مساحتی معادل ۲۹٬۵۳۰ کیلومتر مربع حدود ۱،۸۲ درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده‌است. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، استان مرکزی دارای ۱۲ شهرستان، ۲۳ بخش، ۳۲ شهر، ۶۶ دهستان و ۱٬۳۹۴ آبادی دارای سکنه و ۴۶ آبادی خالی از سکنه‌است. مرکز این استان شهر اراک است. شهرستانهای این استان عبارت‌اند از: محلات، اراک، ساوه، تفرش، خمین، فراهان، دلیجان، شازند، آشتیان، کمیجان، زرندیه و خنداب
 
دریاچه میقان:
 
 
این دریاچه در شمال شرقی اراک و در دشت فراهان قرار دارد، مساحت اش بسته به میزان بارندگی از صد تا صد و ده کیلومتر مربع تغییر می یابد. آب این دریاچه شور است. از نظر اقلیم زمستان های معتدلی دارد و همین سبب شده تا در پاییز و اوایل زمستان زیستگاه پرندگان و به ویژه پرندگان مهاجر باشد.
 
دریاچه خورهه:
 
 
این دریاچه دائمی از یکی از معدود دریاچه های معدنی استان مرکزی است. خودجوش است و حاوی ترکیبات گوگردی، غیر از آن به سبب جایگاه تاریخی اش مورد اهمیت است. همچنین از لحاظ علم پزشکی نیز مورد توجه است.
به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران،  يکي از مهمترين جاذبه گردشگري استان مرکزي آثار تاريخي مي‌باشد.
 
غارها و كوه هاي معروف استان:
 
غار چال نخجير در دليجان با توده هاي زيباي رسوبي
غار شاه كيخسرو ، سوله خونزا ، قلعه جوق ، هيزج و سفيد خاني در اراك قله شهباز(3388 متر) در رشته كوههاي راسوند . امتداد اين رشته كوهها به طرف جنوب شرقي به كوههاي الوند لكان با ارتفاع 3056 متر در غرب خمين مي رسد . كوه گوچه در تفرش با ارتفاع 3140 متر .قله مودر با ارتفاع 2339 متر در اراك و از نظر اكولوژي حيواني ، حيوانات اين مناطق ، گرگ ، شغال ، روباه ، پلنگ ، يوزپلنگ ، قوچ ، ميش و بز ، درنا ، كبك ، تيهو ، باقرقره و فاخته مي باشند .
 
جاذبه هاي سياحتي:
 
جموعه بازار اراك ، متشكل از چندين سرا، مسجد ، مدرسه علميه ، حمام ..... مدرسه سپهداري كه مهد پرورش علماي بزرگ چون حضرت امام خميني رضوان الله تعالي عليه بوده است و بنيانگذار آن سپهدار اعظم مي باشد .حمام چهارفصل در اراك مربوط به دوران قاجاريه ، سربينه حمام با كاشي خشت هفت رنگ مزين گرديده است و ستونهاي زيرگنبد سربينه حمام داراي پيچكهاي بسيار زيبا است و سقف اصلي بر روي هشت ستون قرار دارد .پل هشت دهنه سرخده ساوه با ارتفاع حدود 8 متر و طول 70 متر با دهنه هاي 5/4 الي 5 متر . بقعه ابوالعلاء در تفرش كه مشتمل برگنبد رفيع و 4 ايوان و 4 حجره و غرفه و ايوان كه مجموعاً بصورت 8 ضلعي قرار گرفته اند . بناي تاريخي شيخ مرادآباد ، مربوط به دوره ساسانيان در چهارده كيلومتري جنوب شرقي اراك .ستونهاي تاريخي خورهه نزديك محلات .
 
 جاذبه هاي زيارتي
اماكن زيارتي و مذهبي
 
امامزاده محمد عابد، شاهزاده حسين و حواخاتون در روستاهاي مجاور اراك -امامزاده سهل بن علي واقع در آستانه شازند - امامزاده هفتاد و دو تن در ساروق - امامزاده علي بن باقر (ع) در مشهد اردهال - امامزاده سيد اسحاق (ع) در ساوه - امامزاده محمد (ع) در اراك - مقبره آقا نورالدين در اراك .
شهرستانهاي  تابعه استان و موقعيت گردشگري آن.
 
شهرستان آشتيان:
 
 شهرستان آشتيان در مركز استان واقع شده است و جمعيتي در حدود 21334 نفر دارد از شهرها بسيار كهن ايران و در گذشته جز ماد سفلي يا ماد بزرگ بوده است كه آثار دژهاي مادي در اين شهر به چشم مي خورد از اين روست كه نام قديمي اين شهرشتيان به معني محل آتشكده بوده است اين شهر مهد پرورش رجال نامي همچون ميرزا حسن آشتياني و اقبال آشتياني مي باشد .
 
مراسم سنتي
جشن كوسه ناقلدي (ناقالي):
 
بنا بر يك افسانه قديمي، حضرت موسي كه در خدمت شعيب چوپاني مي كرد يك بار 50 روز به نوروز مانده سري به گوسفندان زد و متوجه شد كه همگي دوقلو به دنيا آورده‌اند. چون به خانه بازگشت از شدت خوشحالي و شادي به همسر خود مژده داد و به شادماني پرداخت. اين جشن در روزگاران قديم، مخصوص چوپانان و گله‌رانان بوده ولي امروزه دلاكان، حمامي‌ها و افراد متفرقه و بي‌چيز ناقلدي راه مي‌اندازند. بازيكنان در اين جشن بين 5 تا 10 نفرند.
 
نفر اول با پوشيدن لباس چوپانان و به سر كردن پوست بزغاله و تزئين خود، به نقش كوسه يا ناقالي درمي‌آيند. نفر دوم پسري پانزده ساله با پيراهن و چادري زنانه، نقش عروس كوسه را دارد. دو نفر ديگر هر كدام دو شاخ به سرشان مي بندند و چند زنگ به خود مي دوزند (اين دو نفر تكه نام دارند). از اين دو نفر يكي توبره (خورجيني بزرگ) به دوش مي‌اندازد و انعام مردم را جمع‌آوري مي كند. در اين ميان دو يا سه نفر هم ساز و دهل دارند كه نوازنده گروهند.
 
كوسه كه در پيشاپيش گروه حركت مي كند با حركت دستان صداي زنگهاي بسته شده به خود را در مي‌آورد و سپس وارد خانه‌اي مي شود (در اين روز مردم درب خانه را باز نگه مي دارند) و با پاشنه كفش و يا چوب دست خود ضربه‌اي به طويله مي زند با اين اعتقاد كه اين كار شگون دارد و خير و بركت براي صاحب خانه مي‌آورد. كوسه كه همچنان صداي زنگها را درمي‌آورد، اشعاري را مي‌خواند. بعد از آوازخواني كوسه دو تـَكه (افرادي كه در پوست بز هستند) با يكديگر چوپ بازي مي كنند و عروس و كوسه با هم مي رقصند.
 
اوج جشن و هنرنمايي كوسه و همراهان در منزل كدخداي ده است. در اين خانه كوسه هنرنمايي را به حد كمال مي رساند و صاحبخانه مبلغي پول يا خوراكي به كوسه مي‌دهد. اين جشن علاوه بر روستاهاي آشتيان در روستاهاي محلات و اراك و همچنين در سرزمين‌هاي شمالي (گيلان و مازندران) و غرب كشور (آذربايجان و كردستان) با اندك تفاوتي برگزار مي شده است.
 
شهرستان اراك:
 
شهرستان اراك داراي 3 بخش و 4شهر است و از شمال به ساوه واز جنوب به سربند و. خمين و شرق به آشتيان و تفرش و از غرب به استان همدان محدود مي شود اين شهرستان با جمعيتي در حدود 592093 نفر از شهرهاي پر جمعيت كشور است قدمت اين شهر به زمان فتحعلي شاه قاجارمي رسد وجود كارخانه ها و صنايع مختلف در محدوده شهر و در مركز قرار گرفته اند باعث جذب فعاليتهاي صنعتي و خدماتي در اراك شده است عمد صايع دستي آن فرش ساروق و از شهرت خاصي برخودار است در سال 82 شهرستان كميجان از شهرستان اراك منتزع گرديده است. موزه حمام چهار فصل در اين شهر به يادگار مانده است .
 
جاذبه هاي طبيعي
 اقليم، تفرجگاه:
جريان سرشاخه‌هاي رودخانه قره‌چاي (رودخانه شراء و مهاجران) در غرب شهرستان اراك، مناطق سرسبز حواشي اين رودخانه و همچنين اقليم كوهستان و نقاط مرتفع جهت كوهنوردي، اين قسمت از شهرستان اراك را از ساير مناطق متمايز نموده است.
 
هر چند استفاده‌كنندگان از اين عوامل طبيعي بيشتر اهالي منطقه هستند ولي گاهي كساني كه روزي با نشاط همراه با شنا و ماهيگري را ترجيح مي دهند نيز از گوشه و كنار استان و يا خارج از استان به اين مناطق مي آيند.
 
چشمه‌ها
چشمه چپقلي:
 
اين چشمه در دامنه شمالي ارتفاعات «باغ برآفتاب» در جنوب سه راهي اراك ـ ملاير ـ شازند قرار گرفته است.
 
اين چشمه در بالاي دره‌اي بسيار زيبا واقع شده است كه پس از رسيدن به بالاي دره در كنار چشمه به هر تازه از راه رسيده‌اي جاني تازه مي بخشد. آب و هواي پاك و لطيف و چشمه جوشان با آب بسيار خنك و گوارايش خاصيت درماني و تقديس آن (به گفته اهالي و مراجعه‌كنندگان) باعث جذب عده‌اي علاقه‌مند به طبيعت شده كه اكثراً پس از استفاده از آب چشمه مقداري از آن را با خود مي برند. در پايين دست چشمه، محوطه‌اي حدوداً يكهزار متري وجود دارد كه تقسيم بندي شده و در آن درختاني ملاحظه مي گردد.
 
امكانات و تأسيسات اين منطقه شامل استخري در ابعاد 4´30 و ارتفاع 2 متر است كه آب چشمه به درون آن هدايت مي شود. ساختماني به ابعاد 8´6 متر نيز با سقف شيرواني به عنوان استراحتگاه و نمازخانه در اين محوطه ديده مي شود.
 
غارها:
 
شهرستان اراك به خاطر گسترش سازنده‌هاي آهكي و دولوميتي، محل تشكيل غارهاي بسياري بوده است كه در ذيل به غارهايي كه تاكنون كشف شده‌اند، اشاره مي شود.
 
غار قلعه جوق و مقبره اسرارآميز آن:
 
اين غار در نزديكي روستاي چهره‌قان از توابع بخش وفس اراك، در كوهي به نام قوزي قشلاق (در زبان محلي به معني سايه رو) واقع شده است.
 
اين غار به وسيله انسان و در دل كوه حفر شده و داراي سه مدخل است. در گذشته نردباني در پاي آن قرار داشت كه رفتن به درون آن را آسان مي نمود ليكن امروزه آن نردبان از بين رفته و بدون وسايل كوهنوردي رفتن به درون غار ممكن نيست.
 
علاوه بر دسترسي به آن كمي مشكل است. برخي معتقدند كه اين غار يا دهليز به منظور دفن مردگان بوده و در واقع بايد آن را آرامگاه دانست، زيرا مطابق آيين زرتشت، استخوانهاي مردگان را در دخمه‌هاي مخصوص مي‌گذاشتند، به عقيده باستان‌شناسان اين مقبره ها مربوط به دوره مادها مي باشد.
 
غار سفيدخاني:
 
اين غار در 18 كيلومتري جنوب شهر اراك در كوه سفيدخاني واقع است وجه تسميه آن، برف فراوان اين كوه است. كه در تابستان در برخي از قسمت‌هاي سايه‌گير آن به چشم مي‌خورد. در دامنه اين رشته كوه، چشمه هاي آب فراواني يافت مي شود كه معروفترين آنها چشمه چپقلي است.
 
از زيبايي‌هاي غار فوق «وجود دودكش جن» است كه در دهانه غار بصورت تنوره دهانه باز ديده مي شود، همچنين وجود آب در منبعي به طول 5 و عرض 3 و ارتفاع 7 متر، بعلاوه ستونهاي استالاكتيكي فراوان و زيبا از ديگر جاذبه‌هاي غار سفيدخاني است. دسترسي به اين غار از طريق روستاي رباط ميل و روستاي خانه ميران ميسر است.
 
غارهاي انجدان:
 
انجدان در 40 كيلومتري جنوب شرقي اراك در دامنه كوه چشمه، بين خمين و اراك و محلات واقع شده است كه به علت غارهاي معروف و باستاني شهرت يافته است. نزديكترين راه دسترسي به آن از طريق جاده آسفالت اراك ـ خمين (كيلومتر 26 از طريق روستاي امان‌آباد) است در اين منطقه غارهايي به شرح زير وجود دارد:
 
غار آسيلي:
 
در مغرب انجدان قرار داشته، طول كلي غار 5/73 متر و عرض آن 8 متر مي باشد. در آن حوضچه‌هايي قرار دارد كه ديواره هاي آن يكپارچه از مواد آهكي و بلورهاي منشوري استالاكتيكي پوشيده شده است.
 
 غار طاقارچه:
 
طول آن 22 متر و عرض ميانه آن 5/7 متر و عرض انتها 11 متر مي‌باشد.
 
غار گيوه كش:
 
طول آن 9 متر و عرض آن 6 متر و ارتفاع آن 5/1 متر.
 
غار شغال دره:
 
با 11 متر طول، 2 متر عرض، و 30/1 متر ارتفاع.
 
درياچه يا كوير ميقان:
 
درياچه يا كوير ميقان در شمال شرقي اراك و در دشت فراهان قرار دارد. مساحت آن بين 100 تا 110 كيلومتر مربع متغير است و حدود 1655 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. آب درياچه شور است. محدوده درياچه از جهت اقليمي داراي زمستان‌هاي معتدل است. همين ويژگي سبب مي گردد كه در پاييز و اوايل زمستان زيستگاه پرندگان، بويژه پرندگان مهاجر باشد. اين پرندگان در سفر طولاني خود از نواحي سردسير شمال به سرزمين‌هاي گرمسير جنوب ايران، از نيمه دوم آبان تا نيمه اول ديماه در اين منطقه به سر مي برند.
 
 مجموعه بازار تاريخي اراك:
 
بازار از بناهاي اوليه شهر اراك است كه در زمان فتحعلي شاه قاجار تأسيس گرديد. در اين مجموعه كليه امكانات رفاهي از قبيل مسجد، حمام، مدرسه و آب انبار احداث گرديده و از اين لحاظ از پيشرفته‌ترين اصول معماري و شهرسازي آن زمان بهره‌مند است.
 
همچنين آثاري از طرح فاضلاب نيز در برخي از محل‌ها مشاهده مي شده كه در حال حاضر تخريب شده و از ميان رفته است. مصالح به كار رفته در كل ساختمان، مجموعه‌اي از خشت و گل و آجر و سنگ بوده كه به علت تعميرات و ملحقات انجام شده، اصالت اوليه آن كم و بيش از بين رفته است.بازار اراك در دو محور شمالي جنوبي و شرقي غربي بطور مستقيم و عمود بر هم در مركز بافت شطرنجي اوليه شهر قرار دارد. در چهار طرف بازار، چهار دروازه بود كه همگي در طول زمان و گسترش شهر از بين رفته اند. در مجموعه بازار حدود 20 باب كاروانسرا يا تيمچه ساخته شده كه اغلب آنها از ساختمان‌هاي اوليه شهر مي‌باشند. مشهورترين آنها عبارتند از سراي آقايي، سراي كتابفروشان، سراي نوذري و سراي اكبري.
 
بناي تاريخي مدرسه سهپداري:
 
اين مدرسه از بناهاي اوليه شهر است كه در دوران فتحعلي شاه قاجار همزمان با شهر سلطان آباد (اراك) بوسيله يوسف خان سپهدار ساخته شده است. سبك بنا تا حدودي از سبك مدارس دوره صفويه اقتباس شده، اما كاشي‌كاريهاي ويژه دوره قاجاريه است.
 
اين بنا داراي مسجد، آب انبار، صحني نسبتاً وسيع و حوضي سنگي در وسط آن است. اين مدرسه از مراكز علمي و فرهنگي و مذهبي كشور محسوب مي گردد. تني چند از علما و مجتهدين بزرگ ايراني از جمله حضرت امام خميني (ره)، آيت الله سيد محمد رضا گلپايگاني، آيت الله اراكي و بسياري ديگر از علما در اين مدرسه به تدريس علوم ديني پرداخته‌اند.
 
 شهر زيرزميني ذلف آباد:
 
در 22 كيلومتري شمال اراك از توابع فراهان آثاري ديده مي شود كه به آن شهر قديمي «ذلف آباد» مي گويند. خرابه‌هاي موجود مي رساند كه در گذشته اين شهر، آباد و بزرگ بوده است. ولي در حال حاضر به جز چند اثر تخريب شده در اين منطقه چيزي ملاحظه نمي گردد. درباره اين شهر روايات زيادي وجود دارد كه براي مشخص نمودن وضعيت تاريخي، قدمت و ويژگي‌هاي آن احتياج به كارشناسي و حفاري است.
 
بناي تاريخي حمام چهارفصل (موزه):
 
اين بنا مربوط به دوره قاجاريه است و از آثار ارزشمند و بسيار زيباي منطقه محسوب مي‌شود. اين حمام داراي سه قسمت بوده، حمام مردانه، حمام زنانه، و حمام اقليت‌هاي مذهبي و مانند تمام حمام‌هاي قديمي كه از آب جاري استفاده مي كردند، چند متر از سطح خيابان گودتر است.
 
رخت كن حمام با كاشي‌هاي بسيار زيياي هفت رنگ تزيين شده و سقف حمام روي هشت ستون فرار دارد كه اين ستونها داراي پيچگاه‌هاي بسيار زيبا و كاشي‌هاي منقوش مي باشند. در حال حاضر اين حمام به عنوان موزه، مورد بازديد علاقه‌مندان قرار مي گيرد.
 
بناي تاريخي پير مراد:
 
اين بنا در روستاي مراد آباد و 14 كيلومتري شمال شرقي شهر اراك واقع مي باشد. معروف است كه شاپورذوالاكتاف ساساني براي جنگ از اين ناحيه گذشته و از پير اينجا درباره پيروزي خود مي‌پرسد. پير جواب مثبت مي دهد، هنگام بازگشت شاپور، پيرمرد مرده بود. شاپور دستور مي دهد براي او بقعه‌اي بسازند. اين بنا از بين رفته است ليكن در دوره سلجوقي مجدداً بقعه‌اي بنا كرده‌اند.
 
 روستاي انجدان:
 
اين روستاي كهن در 37 كيلومتري شرق اراك واقع شده است. بقاع شاه غريب و شاه قلندر (كه از پيشوايان فرقه اسماعيليه بوده‌اند) و بقعه چهل دختران در اين روستا قرار دارند. تاريخ بناها مربوط به دوره صفويه است.
 
 بناي تاريخي كاروانسرا:
 
اين بنا مربوط به دوران صفويه است كه در فاصله 40 كيلومتري شرق اراك، نزديك روستاهاي انجدان و امان‌آباد قرار دارد. اين كاروانسراي مربع شكل در مسير اصفهان به غرب ايران ساخته شده و داراي چهار «شترخواب» به هم متصل و دروازه سنگي بسيار بزرگي بوده است. اين بناي تاريخي از آجر، ساروج و گچ ساخته شده ولي در حال حاضر خسارت فراوان ديده و قسمت فوقاني برجها و برخي از سقف هاي آن فروريخته است.
 
مراسم سنتي
سيزده‌بدر در خنداب:
 
سيزده‌بدر مراسم عمومي و فرهنگي كشور است كه در نقاط مختلف كشور به شيوه‌هاي گوناگون برگزار مي شود.
 
در خنداب و آباديهاي اطراف آن (شمال غربي اراك) اين مراسم به شكل خاصي اجرا مي‌گردد. در اين روز افراد به چهار گروه مردان، زنان، دختران و پسران تقسيم مي شوند و هر يك از گروه‌هاي جداگانه به دشت و صحرا مي روند. تهيه خوراك و وسايل لازم در اين روز به عهده گروه مربوطه است.
 
در اين روز بازيهاي مختلفي مانند «الك دولك» و «كوشك معلق» انجام مي شود در پايان هر روز هر يك از گروه‌ها به رودخانه نزديك شده و با انداختن سنگ به آب بر اين باورند كه بلا و سختي و نحوست سيزده را از خود دور مي سازند.
 
شهرستان دليجان:
 
اين شهرستان با جمعيتي در حدود 40761 نفر ، در منتهي اليه شرقي استان و در شرق محلات قرارگرفته است و به دليل قرار گرفتن در مسير راه ارتباطي تهران به مناطق جنوبي و اصفهان و نيز جلگه اي بودن وسعت يافته است .
 
در گذشته به خاطر آنكه گاريها و دليجانهاي مسافري از آنجا عبور و يا در آنجا توقف مي كرده اند به اين نام ناميده شدو سبب رونق آن نيز گردديد . از جاذبه هاي معروف اين شهرستان غار چال نخجير مي باشد.
 
جاذبه هاي گردشگري
الف ـ بناهاي تاريخي:
 
بازار نراق:
 
بازار نراق معروف به بازار شمس السلطنه از آثار تاريخي بسيار زيبا و ديدني است كه در قرن 13 هجري ساخته شده است. ديوارهاي بازار آجري و سقف آن، ضربي آجري است. در حجره‌ها همه از چوب است كه روي آنها با مهارت و زيبايي خاصي كنده‌كاري گرديده است. علاوه بر اين براي استراحت كاروانيان در بالاي اين حجره ها اتاقهايي ساخته بودند.اين مجموعه به لحاظ هويت تاريخي و سبك معماري داراي ارزشهاي فراواني است، لذا بايستي در حفظ، بازسازي و نگهداري آن اقدام كرد.
 
آب انبار حاج مهدي نراقي:
 
اين آب انبار در سال 1264 هجري قمري ساخته شده است و داراي يك دهليز سرازير با ديوارهاي آجري و سقف ضربي آجري است كه در انتهاي آن يك شير آب قرار دارد.
 
يخچال:
 
يخچالي در قسمت بالاي نراق قرار دارد كه قدمت آن را حدود 200 سال دانسته‌اند و در گذشته از آن براي ذخيره آب استفاده مي شده است.
 
بادگيرها:
 
بادگيرها از آثار باستاني و ديدني نراق مي‌باشند. اين بادگيرها براي خنك كردن سردابها و منازل ساخته مي شده اند. در حال حاضر اين بادگيرها در حال تخريب اند. قدمت آنها را حدود 200 سال دانسته اند.
ـ آسيابهاي آبي: اين آسياب‌ها براي تبديل گندم به آرد بوسيله نيروي آب ساخته و داراي قدمت بيشتر از 100 سال مي‌باشند.
 
مسجد جامع نراق:
 
اين بنا در سال 1243 هجري قمري در زمان فتحعلي شاه قاجار ساخته شد. در ورودي مسجد تمامي از چوب گردو است كه روي آن به زيبايي كنده‌كاري شده است. حياط مسجد نيز دربي چوبي دارد كه بين حياط و صحن قرارگرفته است. اين درب با كنده‌كاري زيبا مشبك است و در آن شيشه‌هاي رنگي كوچك نصب گرديده كه شبكه‌ها را تزئين نموده‌است. محراب مسجد نيز يا كاشي‌هاي رنگي و طرح‌هاي اسليمي از قسمت‌هايي است كه به معماري زيبا و هنرمندي خاص ساخته شده است.
 
جاذبه هاي طبيعي:
غار چال نخچير:
 
غار چال نخجير (دليجان) در فاصله 8 كيلومتري شمال دليجان و در منطقه‌اي به نام چال نخچير واقع شده است. اين غار در دامنه كوهي كم ارتفاع قرار داشته و دسترسي به آن آسان است. غار داراي يك شاخه اصلي و چندين شاخه فرعي بوده و از راه همواري مي توان به راحتي در غار حركت كرد. درون غار عموماً كريستاليزه بوده و از سنگهاي تزئيني زيبا تشكيل شده است.
 
كف و ديوارهاي غار پوشيده شده از اسفنجهاي بلورين است كه از اين جهت يكي از غارهاي زيباي كشور است. علاوه بر اين، غار داراي دالان‌ها و دهليزهاي بسياري بوده كه زيبايي خاصي به آن بخشيده است.علاوه بر اين غار دو غار ديگر در اين شهرستان شناسايي شده. يكي غار «كهك» در كوه غار در شرق روستاي كهك و ديگري غار «سي جوان» در روستاي واران جاسب كه جنبه زيارتگاهي هم دارد.
 
غار شاه بلبل:
 
اين غار در كوه‌هاي شرقي شهرستان محلات (بين خورهه و دليجان) واقع شده است. اين غار نيز داراي چشمه‌اي كم آب است و از نظر مذهبي براي اهالي منطقه غاري مقدس به شمار مي‌آيد.
 
امكانات درياچه سد پانزده خرداد: سد پانزده خرداد هر چند به منظوري غير از استفاده گردشگري احداث گرديده است، ليكن درياچه موقعيت طبيعي مناسبي جهت برنامه گردشگري به شمار مي رود. در حال حاضر تنها امكان استفاده از اين درياچه، قايق سواري و آن هم به طور محدود و بدون هيچگونه سرويس ديگر است.
 
ليكن مجتمع تفريحي و فرهنگي سد 15 خرداد در نظر دارد از اين مكان به عنوان يك مجتمع تفريحي استفاده نمايد. از برنامه‌هاي اين مجتمع احداث خط تله كابين از مجتمع آبگرم محلات  به درياچه سد مي باشد.
 
كاروانسرا و پل دودهك:
 
اين كاروانسرا در شمال شرقي محلات در مسير جاده دودهك به دهستان خورهه و نزديك جاده آسفالته قم به دليجان قرار گرفته است و قدمت آن به دوران صفوي مي‌رسد. در چهار گوشه آن، برجهاي مراقبتي ساخته شده، پي‌هاي بنا از سنگ و ساورج و ديوارها و سقف از آجر مي باشد. علاوه بر اين، اين كاروانسرا داراي دو ايوان، يك آب انبار، باربند و شترخواب يا اصطبل بوده است.
 
قسمتهايي از اين بناي تاريخي تخريب شده كه در سالهاي اخير تعميراتي در آن بعمل آمده است. پل دودهك نيز بر رودخانه قمرود زده شده و داراي 4 دهانه متقارن مي‌باشد. عرض پل حدود 3 متر است كه در دوطرف ‌آن ديوارهايي به ارتفاع يك متر ساخته شده است. پايه‌هاي پل از سنگ و ديوارها و سقف از آجر ساخته شده است كه دو دهنه آن به تازگي فرو ريخته است.
 
مجسمه عمرو يا عمره:
 
در نزديكي غار شاه بلبل، مجسمه‌اي وجود دارد كه اهالي منطقه به آن نام عمره يا عمرو داده‌اند. اخيراً اين نظر مطرح شده است كه اين مجسمه آناهيتا مي باشد و مسلماً مربوط به دوره قبل از اسلام است. عوامل طبيعي (باد و باران) تا حد زيادي موجب فرسايش اين مجسمه شده است. شناخت دقيق‌تر آن بايستي توسط كارشناسان صورت گيرد.
 
شهرستان خمين:
 
خمين با جمعيتي حدود 118424 نفر ، در جنوب استان قرار دارد اين شهر را در قديم كمره مي گفتند و نام خمين از دويست سال پيش به مركز كمره اطلاق شده است .
 
در تاريخ خمين به صورت واژه خمي هن آمده است و درباره باني شهر گفته شده است او شهر بانو نامي دختر موبد موبدان اين شهر را بنا نهاده است اقتصاد اصلي شهر خمين كشاورزي است اين شهر به خاطر انكه زادگاه رهبر كبير انقاب اسلامي مي باشد از قداست خاصي برخوردار است در مورد بافت محله اي كه منزل امام در آن واقع شده است از قرائن و شواهد و بررسي و تحقيقات معلوم گرديده كه اين خانه ومنازل مسكوني اطراف ان تاريخ بنايي در حدود دويست سال قبل دارند در اين مجموعه سه خانه بزرگ و برج مراقبتي و يك خانه كوچك و قسمت ورودي اصلي در ناحيه شمالي مجموعه و بقيه در ناحيه جنوبي قرار گرفته اند.
 
 مجموعه تاريخي بيت حضرت امام (ره):
 
اين ساختمان در محله رازي (لب رودخانه) خمين واقع است و از منازل اطراف خود در گذشته به خاطر شهرت و موقعيت ويژه خود، ممتاز بوده است.
 
برج دفاعي خانه، در جبهه شمالي ساختمان و بر سر كوچه‌اي كه در هفتاد سال قبل راه پل را به بازار متصل مي كرده قرار گرفته است و عبور جوي قنات پرآب خمين از اين عمارت و وجود آسيابي، در شرق همين ساختمان و جنب درب ورودي و اصلي آن، وجود يك شتر گلو، يك مسجد كوچك در كنار آسياب و حمامي با ستونهاي سنگي در غرب آن همچنين واقع شدن اين ساختمان در نزديك پل ارتباطي بين خمين و گلپايگان و در كنار دروازه جنبي شهر به اين عمارت موقعيت خاصي مي بخشيده است. اين دروازه در نقشه نظامي مربوط به 74 سال پيش نشان داده شده است.
 
اين ساختمان اگر چه از هر گونه تزئيني مبراست، اما در عين سادگي در گذشته نسبت به منازل اطراف خود از بزرگي و اهميت خاصي برخوردار بوده است.
 
جاذبه‌هاي گردشگري
الف ـ جاذبه هاي تاريخي و مذهبي:
 
در ويژگي‌هاي تاريخي شهرستان خمين اشاره شد كه جغرافياي تاريخي اين منطقه داراي پيچيدگي‌ها و افتادگي‌هاي چند ساله است. اين عامل و تخريب و ويراني آثار باستاني و تاريخي باعث عدم امكان دست‌يابي به اطلاعات تاريخي است.
 
بطور كلي فقر آثار تاريخي شايد به دلايل زير بوده است:
 
1ـ انتقال مركزيت تيمره (كمره) بعد از قرون اوليه اسلامي از خمين به گلپايگان كه دلايل آن شناخته شده نيست و ممكن است به دنبال يك ويراني اتفاق افتاده باشد.
 
2ـ ناامني مضاعف، نسبت به شهرهاي همجوار بويژه در قرون اخير
 
3ـ وجود زمين‌هاي مرغوب زراعي پيرامون شهر، تا نيم قرن پيشبرخي از اين زمين‌ها وقفي نيز بوده‌اند. از بررسي اسنادي كه در اين مورد وجود دارد مشخص مي‌گردد كه آثاري چون قلعه شهريار، با چهار برج و بارو، باغ شهربان با برجها و ديوارهاي مزغل دار و ساختمان بسيار قديمي با پنجره‌هاي مشبك و شيشه هاي رنگين معروف به عمارت سالار امجد سه تيمچه كهنه، حمزه و نو در اين منطقه وجود داشته كه اكنون از بين رفته‌اند.
 
با اين همه هنوز بقايايي از كوچه پس كوچه و بناهاي مسكوني قديمي شهر برجاست كه نياز به شناسايي و حفاظت اهل فن و سازمان‌هاي مسئول دارد. همچنين بايد از غارهاي منطقه تپه هاي گبري، گورستانهاي مربوط به ماقبل اسلام، برجها و قلعه هاي قديمي با درهاي داراي سيستم ضد آتش سوزي و بويژه امامزاده هاي منطقه نام برد كه بايستي شناسايي و حفظ گردند. در حال حاضر از لحاظ آثار تاريخي مي توان به بيت امام خميني (ره)، قلعه سالار محتشم و چند امامزاده در شهرستان خمين اشاره داشت.
 
مجموعه تاريخي بيت حضرت امام (ره):
 
اين ساختمان در محله رازي (لب رودخانه) خمين واقع است و از منازل اطراف خود در گذشته به خاطر شهرت و موقعيت ويژه خود، ممتاز بوده است. برج دفاعي خانه، در جبهه شمالي ساختمان و بر سر كوچه‌اي كه در هفتاد سال قبل راه پل را به بازار متصل مي كرده قرار گرفته است و عبور جوي قنات پرآب خمين از اين عمارت و وجود آسيابي، در شرق همين ساختمان و جنب درب ورودي و اصلي آن، وجود يك شتر گلو، يك مسجد كوچك در كنار آسياب و حمامي با ستونهاي سنگي در غرب آن همچنين واقع شدن اين ساختمان در نزديك پل ارتباطي بين خمين و گلپايگان و در كنار دروازه جنبي شهر به اين عمارت موقعيت خاصي مي بخشيده است.
 
اين دروازه در نقشه نظامي مربوط به 74 سال پيش نشان داده شده است. اين ساختمان اگر چه از هر گونه تزئيني مبراست، اما در عين سادگي در گذشته نسبت به منازل اطراف خود از بزرگي و اهميت خاصي برخوردار بوده است.
 
جاذبه هاي طبيعي
شكارگاه:
 
وجود شكارگاه مشهور موته در شرق و جنوب شرقي شهرستان خمين و محلات و شكارگاه مشهور «لته در» هفتاد قله در شمال آن كه مورد پسند شاهان و شاهزادگان قاجار بوده است، نشان مي دهد كه اين منطقه از قديم الايام بهشت شكارچيان به شمار آمده است. ناصرالدين شاه و پسرش ظل‌السلطان در سفرنامه‌ها و خاطرات خود از اين شكارگاه با شگفتي ياد كرده‌اند. علاوه بر آن دشت‌هاي منطقه تا قبل از انقلاب از جمله آهوخيزترين نقاط كشور به حساب مي آمد.
 
رودخانه خمين:
 
ارتفاعات جنوب غربي و غرب شهرستان خمين سرچشمه رودخانه خمين را تشكيل مي‌دهند. اين سرشاخه‌ها در حوالي شهر خمين به هم الحاق شده، سپس با رودخانه خرقاب، تشكيل رودخانه لعل بار را در شهرستان محلات مي دهند. حواشي اين رودخانه در زمان آبدهي جهت گذران اوقات فراغت مردم منطقه، مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
 
شهرستان محلات:
 
شهرستان محلات در جنوب شرقي استان قراردارد و جمعيتي در حدود 44779 نفر دارد .انگيزه ايجاد شهر وجود آب سرچشمه هاي طبيعي است كه مظهر آن در شمال شهر است علت آنكه اين شهر را محلات مي خوانند به دليل وجود محله هاي مختلفي بوده كه به يكديگر تجانس نداشته اند .در اين شهرستان انواع متعدد و زيبايي از گلها پرورش مي يابد . از اين رو از قطبهاي مهم پرورش گل در ايران است محلات به دليل دارا بودن آب گرم معدني ،سالانه پذيراي دهها هزار مسافر و افراد بيمار است . همچنين از چاذبه هاي گردشكري در اين شهرستان ستونهاي سنگي خورهه و آتشكده آتشكوه مي باشد .
 
جاذبه‌هاي گردشگري
جاذبه هاي تاريخي و مذهبي:
 
بناي باستاني خورهه:
بناي باستاني خورهه در شمال شرق شهرستان محلات و در مجاورت روستاي خورهه واقع شده است و تا شهر محلات 48 كيلومتر فاصله دارد.
 
حفاري‌هاي باستان‌شناسي در خورهه در تابستان 1955 ميلادي به عمل آمد. اداره باستان‌شناسي ايران تصميم به انجام اين حفاري گرفت تا ساختمان آن را آشكار و نظر هرتسفلد مبني بر اينكه اين ساختمان در اصل معبد ديونيسوس بوده است را تأييد يا رد كند (هرتسفلد اظهار نظر كرده بود كه بناي تاريخي خورهه بايد به عنوان معبد ديونيسوس «خداي شراب»  شناسايي و پذيرفته شود). در اين كاوش تعدادي سفال و چند تكه نقره متعلق به دروه سلوكيان كشف شد.بعد از حفاري معلوم شد كه ساختمان خورهه مركب از سه ساختمان مربوط به هم به ترتيب زير است:
 
ـ ساختمان اصلي يا بناي جنوبي با ستونها، اتاقها و صحن حيات.
ـ ساختمان شمالي كه از قسمت جنوب به بناي اصلي متصل شده است. اين قسمت اتاق‌ها و راهروهايي را تشكيل مي دهد و داراي اتاق مربع شكل بزرگي است كه حياط پشتي به حساب مي‌آيد.
 
ـ بناي غربي، شامل تعدادي اتاق و يك سالن مي‌باشد كه متأسفانه طرح اين قسمت واضح نيست. در مورد بناي باستاني خورهه با توجه به اينكه در يك منطقه باستاني نيز بوده، مردم شناساني نيز اظهار نظر نموده‌اند و بطور كلي عقايد متعددي در مورد اين بنا (چه داخلي و چه خارجي) وجود دارد.بهر حال اين بنا از نظر باستاني و مردم شناسي داراي ارزشهاي بسياري است. در تابستان 1375 گروهي از باستان‌شناسان داخلي، مجدداً اقدام به حفاري در محدوده فوق نموده‌اند كه نتايج اوليه نشان دهنده رد نظر هرتسفلد بوده است.
 
آتشكده آتشكوه (نيمور):
 
بناي آتشده آتشكوه در 5 كيلومتري جاده نيمور به دليجان در مجاورت روستاي آتشكوه قرار گرفته و با شهر محلات حدود 13 كيلومتر فاصله داد.تاريخ آن را مربوط به زمان ساسانيان دانسته‌اند. بناي چهار طاقي آن شامل ستونهاي سنگي استوانه‌اي شكل است كه بر روي هم قرار گرفته‌اند. همچنين اتاق‌هاي سرپوشيده و يك ايوان كه محل برافروختن آتش بوده، از ديگر ويژگي‌هاي اين بناست.
 
بناي اين آتشكده تا قرن چهارم هجري سالم بوده است. ابن فقيه همداني در آن زمان بناي نيمور را همطراز ايوان كسري، قصر شيرين و معبد كنگاور دانسته است.
 
مسجد جامع محلات:
 
اين مسجد در مركز بافت قديمي شهر محلات واقع شده است. و به نام مسجد جمعه نيز خوانده مي شود. اين مسجد داراي ايوان و حياطي است كه اطراف آن بصورت حجره دو طبقه و به شكل بسيار زيبايي آراسته شده است. شبستان مسجد داراي ستونهايي جالب مي باشد و سقف آن با تخته‌هايي پوشيده شده كه روي آن آيات قرآن نقش گرديده است.در سال 1369، بطور تصادفي در جلوي مسجد، قبري مشخص گرديد كه كارشناسان قدمت آن را 1200 سال تعيين كرده‌اند.
 
قلعه آقاخان:
 
اين قلعه در قسمت جنوبي شهر محلات واقع شده كه در حال حاضر قسمت عمده آن تخريب شده است.
 
قلعه جمشيدي:
 
اين قلعه در شهر نيمور واقع است و آن را احتمالاً مربوط به دوره ساساني مي‌دانند. اين قلعه به نام قلعه گبري نيز معروف است.
 
جاذبه هاي طبيعي
چشمه آبگرم محلات:
 
در فاصله 15 كيلومتري شمال شرق محلات در ارتفاعات بلند منطقه، چشمه آبگرم محلات جوشان است كه از معروفيت خاصي برخوردار مي باشد.بطور كلي چشمه‌هاي آبگرم به دو نوع تقسيم مي شوند: نوع اول چشمه هايي هستند كه آب آنها از روي زمين سرچشمه گرفته و در ابتدا داراي حوادث طبيعي بوده، اما پس از فرورفتن در زمين و گذشتن از لايه‌هاي گوناگون، گرماي آنها گرفته شده و برخي مواد كاني را در خورد حل مي نمايند و از راهها و منافذ ديگري در سطح زمين متجلي مي گردند. نوع دوم آبگرم‌هايي هستند كه بيشتر از  بخار خميره سنگهاي سوزان درون پوسته زمين بوجود آمده و به سطح زمين مي رسند. تحقيقات بعمل آمده مشخص مي سازد كه آبگرم محلات از نوع دوم مي‌باشد. 
 
دسترسي به اين چشمه از دو طريق ممكن است:
1ـ از طريق جاده دليحان ـ محلات
2ـ جاده اصلي قم ـ اصفهان (از طريق جاده دودهك ـ خورهه)
 
خواص درماني آبگرم محلات:
 
رنگ مايل به قرمز و مزه آب چشمه هاي آبگرم محلات نشان مي دهد كه اين آب داراي تركيبات آهن و احتمالاً گوگرد مي باشد. به همين جهت داراي خاصيت
[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:19 ] [ alireza parsa ]

 به گزارش باشگاه خبرنگاران اراک :

، علی اکبر شعبانی فرد افزود: از مجموع این واحدها110 واحد در شهرستان خنداب، 400 واحددر شهر سنجان، 150 واحد در شهرستان اراک، 100 واحد در شهرستان آشتیان، 80 واحد در شهرستان دلیجان، 120 واحد در شهرستان زرندیه، 200 واحد در شهرستان ساوه، 150 واحد در شهرستان کمیجان، 70 واحد در شهرستان تفرش، 100 واحد در شهرستان فراهان، 320 واحد در شهرستان محلات و 50 واحد در شهرستان خمین احداث می شوند.
وی همچنین در خصوص مشکلات پیش روی شرکت های تعاونی مسکن و پیمانکاران مسکن مهر در زمینه پرداخت مالیات گفت: مالیات پرداختی این پروژه ها باید به مبلغ 300 هزار تومان در قالب قراردادهای سه جانبه و 4 جانبه از افراد دریافت شود.
استاندار استان مرکزی همچنین با اشاره به مشکلات پیش روی پروژه یک هزار و 620 واحدی ساوه و پروژه یک هزار و 344 واحدی غدیر مهاجران در خصوص تامین برق مورد نیاز دستور داد ظرف 15 روز آینده این مشکلات برطرف شود.
شعبانی فرد با تاکید بر ضرورت کاهش فشار اقتصادی بر مردم در تامین زیرساخت های مسکن مهر گفت: مردم ولی نعمتان ما در نظام جمهوری اسلامی اند و نباید اجازه داد با کوتاهی در برخی بخشها بستر نارضایتی آنها را فراهم کرد.
وی با اشاره به تلاش های صورت گرفته در راستای عمران و آبادانی روستاهای کشور در دولت نهم و دهم گفت: رکورد گازرسانی به مناطق روستایی در 8 سال اخیر زده شد و این مهم بیانگر خودکفایی و استقلال کشور است.
استاندار مرکزی با اشاره به ناامیدی دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران از شکست ایران در جنگ اقتصادی گفت: امروز ما می توانیم صدای شکسته شدن استخوان های دشمن را از داخل کابین خود آنها بشنویم .

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:6 ] [ alireza parsa ]

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تفرش از کتابت جزء سی‌ام قرآن کریم توسط هنرمندان خوشنویس این شهرستان خبر داد:

 به گزارش باشگاه خبرنگاران اراک، باباخانی گفت : مراسم کتابت جزء سی‌ام قرآن کریم ششم مردادماه مصادف با نوزدهم ماه مبارک رمضان

 به همت انجمن خوشنویسی برگزار می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تفرش مهد خوشنویسان بزرگ ایران بوده است، تصریح کرد: در این مراسم 26 نفر از هنرمندان خوشنویس آیات جزء آخر قرآن کریم را کتابت می‌کنند.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تفرش همچنین از برپایی نمایشگاه خوشنویسی ویژه هنرمندان خبر داد و افزود: در این نمایشگاه آثار خوشنویسی هنرمندان با موضوع جایگاه و ارزش قرآن و نیز آثار زیبای استاد علی‌اکبر رضاییدر معرض نمایش گذاشته می‌شود.

باباخانی گفت: جشنواره کاتبان وحی هر ساله در ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود و طی آن هنرمندان نسبت به کتابت سوره‌های قرآن مجید اقدام می‌کنند.

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:5 ] [ alireza parsa ]

رضواني در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک، 


افزود: 10 آيين عاشورايي استان به منظور ثبت در فهرست آثار ملي كشور ارسال شده بود كه از اين تعداد 6 اثر ثبت معنوي شدند. 

وي گفت : آيين سنتي نخل‌گرداني خمين به شماره ثبت 691، آيين نخل‌گرداني نراق دليجان به شماره ثبت 695، آيين نخل‌گرداني تفرش به شماره 692، علم‌ بران تفرش به شماره ثبت 693، مراسم تعزيه گركان به شماره ثبت 694 و علم گرداني روستاي هزاوه به شماره ثبت 696 به عنوان شش اثر معنوي اين استان به ثبت رسيده‌اند. 
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي افزود : نخل تابوت واره اي است كه در عزاداري ماه محرم از آن استفاده مي شود و سابقه اين آيين در خمين به بيش از 400 سال مي‌رسد. 
وي گفت : مراسم سنتي علم گرداني روستاي هزاوه نيز كه بيش از سه قرن قدمت دارد هر ساله در اول محرم در روستاي هزاوه آغاز مي‌شود و تا روز دهم محرم ادامه دارد و در اين مراسم علم به تك تك خانه‌ها رفته و در آن مردم نذورات خود را به علمدار براي كمك به هيات داده و دستمالي به علم مي‌بندند و كساني كه مشكل يا حاجتي دارند دستمالي از آن باز مي‌كنند. 
رضواني افزود : همچنين مراسم نخل‌گرداني تفرش نيز در روز عاشوراي حسيني در محله فم اين شهرستان برگزار مي‌شود، در اين مراسم افراد مسن و پيشكسوت‌هاي محله نخل را تزيين كرده و در مراسم عزاداري هر يك از اعضاي طايفه ساكن محله زير يكي از تيرهاي نخل را مي‌گيرند و در پيشاپيش هيات ‌هاي سينه‌زني و زنجيرزني به حركت در مي‌آيند

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:2 ] [ alireza parsa ]

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک ،احمد رضا ربانی با اشاره به اهمیت افزایش رشته های دانشگاه و تحصیل در مقاطع مختلف گفت: این 

دانشگاه در سال تحصیلی 92-93 برای اولین بار در رشته تبدیل انرژی دانشجو می پذیرد.
رییس دانشگاه تفرش با بیان این که در این دانشگاه دانشجوی مقطع دکترا در رشته ریاضیات تحصیل می کند، خاطر نشان کرد: این دانشگاه برای دومین بار و در سال تحصیلی 92-93 اقدام به پذیرش دانشجوی مقطع دکترا می کند.
وی همچنین از اخذ مجوز راه اندازی رشته مهندسی برق گرایش کنترل در این دانشگاه خبر داد و گفت: شورای گسترش وزارت علوم با راه اندازی رشته مهندسی برق در مقطع دکترا در دوره های روزانه و شبانه دانشگاه تفرش موافقت کرده است.
ربانی گفت: رشته مهندسی برق از سال تحصیلی 92-93 در این دانشگاه فعالیت خود را آغاز و علاقمندان به تحصیل در این رشته پس از قبولی در مرحله اول آزمون سراسری دکترا و قبولی در آزمون مرحله دوم، از مهر ماه سال جاری مشغول به تحصیل در دانشگاه تفرش خواهند شد.
رییس دانشگاه تفرش در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تحصیل دانشجویان این دانشگاه در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد خاطر نشان کرد: این دانشگاه در 16 رشته و گرایش و در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشجو می پذیرد.

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:0 ] [ alireza parsa ]

به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران، امامزاده‌هاي استان مرکزي زائران زیادی از سراسر کشور دارد.

 
امامزاده هفتاد و دو تن:
 
 اين بنا در روستاي «ساروق» در شصت و پنج كيلومتري شمال غرب شهرستان اراك قرار دارد و به لحاظ تاريخي و مذهبي مورد توجه و احترام عميق مردم به ويژه اهالي منطقه فراهان است. تاريخ بناي اين ساختمان مربوط به قرن ششم هـ.ق است و الحاقاتي در قرن هفتم هـ.ق و سال 1022 هـ.ق به آن افزوده شده است.
 
 بناهاي زيارتگاهي و تاسيسات جانبي اين بنا از دوره هاي مختلف در ميان يكباغ سر سبز قرار دارند و عبارتند از: ساختمان زيارتگاهي معروف به چهل دختران، بناي زيارتگاهي واقع در سمت غرب، سردابه عميق آب روان (كاريز) واقع در ضلع غربي چهل دختران، بقاياي يك سردابه مخصوص دفن و يا نگهداري اجساد واقع در ضلع شمالي چهل دختران و…
 
 آب يك رشته كاريز قديمي از زير بناي چهل دختران مي گذرد. اين بناي آجري مشتمل بر دو بناي متصل به يكديگر است كه هر دوي آن ها داراي گنبد پوش آجري هستند. طرح فضاي آرامگاه مستطيل شكل است و در بالا با ايجاد چهار گوشواره و سپس تبديل آنها به هشت گوشواره، زمينه را براي پايه گذاري گنبد فراهم كرده اند. اين فضا از طريق يك گذر به دومين اتاق آرامگاهي راه مي يابد.
 
اين گذر طاقي فاخر و هلالي شكل دارد. هر چند كه دومين اتاق از درون مربع شكل است، اما از بيرون همانند اولين اتاق آرامگاهي هشت ضلعي است.
 
در بيرون از ساختمان – از سمت جنوب – يك راه پله به سوي بام و گنبدها ديده مي شود. پيرامون يكي از گنبدها در قسمت تحتاني و پايه بيست و دو نيم متر و ارتفاع آن 90/3 متر و پيرامون گنبد ديگر بيست متر و ارتفاع آن 40/2 متر است. بر ديوار هر دو بنا كتيبه اي به خط ثلث نوشته شده است.
 
بر اساس كتيبه موجود اين قسمت بنا به قرن ششم هـ.ق تعلق دارد و بناي كوچك تر به قرن هفتم هـ.ق.
 
ضريح چوبي گره كاري شده اي در اين مجموعه به چشم مي خورد. روي يكي از صندوق ها تاريخ 700 هـ.قحك شده است. اين بقعه هم چنين داراي درهاي چوبي بسيار نفيس است كه هنر منبت كاري به خوبي روي آن ها نمايان است.
 
امامزاده محمد (ع):
 
 امامزاده محمد (ع) در محله فم، در شمال شرقي شعهر تفرش قرار دارد و يكي از زيباترين بناهاي تاريخي – مذهبي استان مركزي است. با توجه به تزيينات اين بنا و كتيبه موجود، اين بنا به دوره صفويه تعلق دارد. بناي امامزاده با نقشه چهار طاقي در وسط حياط قرار دارد. بناي مقبره داراي چهار ايوان است. در جلوي ايوان هاي جنوبي و شمالي رواق قرار دارد.
 
در ايوان جنوبي علاوه بر رواق، چند شبستان كوچك در طرفين ايوان نيز ديده مي شود. اين ايوان ها داراي مقرنس هاي گچي زيبايي است و بعضي از شمسه هاي ان ها را نقاشي كرده اند.
 
 در كنار ورودي اصلي امامزاده – يعني ايوان شمالي رواق ها – آب انباري ساخته اند كه روي آن مسجد قديمي تري قرار دارد.
 
در اين بنا سه كتيبه وجود دارد: كتيبه تاريخ دار در چوبي ورودي مقبره با تاريخ 1057 هـ.ق، كتيبه معروف گچي آب انبار با تاريخ 1232 هـ.ق و كتيبه اي مشتمل بر سه بيت از كاشي خشتي در زمينه لاجوردي در بالاي كتيبه اصلي ورودي ايوان شمالي با حروف ابجد.
 
 عمده تزيينات دوران صفوي اين بنا عبارتند از: نقوش زينتي (نقاشي) كاشيكاري، مقرنس هاي گچي نقاشي شده، كتبه ها و محراب با نمادهايي از معرق گچ و پنجره هاي مشبك چوبي. 
 
نقاشي هاي كار شده بيشتر زينتي است و عمدتاً در زير گنبد اول، ديوارهاي دخلي شمسه، مقرنس هاي ايوان هاي ورودي بنا و ايوان ورودي به مقبره كار شده است. ارتباط دقيق نقاشي ها با فضاي مقرنس زير گنبد و ورودي ها كاملاً مشهود است.
 
امامزاده سيد اسحاق (ع):
 
 بناي امامزاده سيد اسحاق (ع) در خيابان خواجه نصيرالدين طوسي شهرستان ساوه قرار دارد. در متون تاريخي آمده است كه در اين مكان امامزاده سلطان سيد اسحاق از نوادگان امام موسي كاظم (ع) مدفون است.
 
اين بنا بقعه برج مانندي به سبك بناهاي عصر سلجوقيان در نيمه قرن هفتم هـ.ق است. هسته اصلي اين بنا در سال 676 هـ.ق سخته شده و نقشه گنبد ان در عصر صفويه به صورت كنوني در آمده است. قاعده گنبد از داخل و خارج برجي شكل و درگاه هاي آن تنگ و كوتاه است. در دوره قاجار نيز الحاقاتي به اين بنا افزوده شده است. ساخت و سازهاي انجام گرفته براي شكل گيري اين مجموعه به دو دوره اصلي تفكيك شود.
 
 در دوره اول هسته اصلي بنا به شكل كثير الاضلاعي ساخته شده است. اين بنا از داخل هشت ضلعي و داراي دو ورودي يكي در شمال و ديگري در شرق است. در داخل مقبره سكويي (سنگ قبر اصلي) ديده مي شود كه با  تعدادي كاشي بزرگ فيروزه اي و لاجوردي پوشيده شده است.
در داخل بنا ازاه هايي با كاشي فيروزه اي و لاجوردي ديده مي شود. در بالاي اين ازاره ها كتيبه اي به خط ثلث و از كاشي فيروزه اي برجسته ساخته شده است. در ابتداي خط كتيبه ماده تاريخ 676 هـ.ق نگاشته شده است.
 
 بناي اصلي داراي گنبد دو پوش زيبايي است.گنبد رويي آجري و نسبت به خود بنا كوچك تر است. زير كاسه گنبد دروني نقاشي ها و تزيينات رنگارنگ دوره صفوي ديده مي شود. گنبد بيروني بنا پيازي شكل و با چندين ترك ساخته شده است. آب انبار اين بنا نيز مربوط به دوره صفويه به بعد است.
 در دوره دوم، دوره قاجار، ايوان هاي شمالي و غربي ساخته شده و دركنار ايوان شرقي حجره هايي بنا شده است.در روبه روي ايوان غربي در سمت مقابل ايوان كوچك ورودي اصلي بنا شده است.
 
 اهميت اين بنا به دليل وجود اجرها و كاشي هاي فيروزه اي رنگ روي مقبره آن است كه خطوط بسيار زيبا دارد. در ميان بقعه امامزاده، ضريحي چوبي و مشبك به چشم مي خورد و درون ان مرقدي است كه از پنج جهت با كاشي هاي خشتي مربع مستطيل شكل تاريخي تزيين شده است.
 
امامزاده سهل بن علي (ع):
 
اين امامزاده در شهر آستانه و در سي و شش كيلومتري شهرستان اراك قرار دارد. اصل بنا متعلق به قبل از صفويه است و الحاقاتي نيز در دوره قاجار و معاصر به آن افزده شده است.
 
 اين بنا بر طرحي چهار ايواني ساخته شده و در حال حاضر شامل يك هشتي چند ضلعي، حياط محصور از حجره ها، ايوان و قسمت بقعه است.كتيبه اي از سنگ مرمر لوزي شكل نيز در بالاي در ورودي رواق آن ديده مي شود.
 
در كتيبه منظوم و گچبري شده بنا  تاريخ آغاز قرن دوازدهم هـ.ق امده است. در دو طرف ايوان جبهه جنوب شرقي دو گذرگاه براي داخل شدن به آرامگاه وجود دارد. در دور تا دور حياط حجره هايي ديده مي شود. جبهه بيروني اين حجره ها با كاشي هاي به رنگ هاي ابي، سبز و سفيد تزيين شده است.
 
 از ايوان بزرگ (جنوب شرقي) يك در به يك راهرو باز مي شود. اين راهرو به شكل دايره به دور اتاقي كه مقبره سهل بن علي (ع) در آن اتاق است، مي چرخد. از اين جهت سبك معماري اين امامزاده مورد اهميت است كه بر خلاف بيشتر امامزاده ها بناي اين زيارتگاه داراي راهروي دايره شكلي به گرد خويش است. پنجره هاي چوبي مشبكي در بالاي اتاق آرامگاه كار گذاشته شده كه سبب تهويه هوا و تامين نور بنا مي شوند.
 
 گنبد بنا دو پوش است و گنبد بيروني چندين بار دستخوش تغيير شده است. اين گنبد ابتدا آجر پوش بوده، سپس در دوره پهلوي با انجام تغييراتي آن را از سيمان و بتون آرمه ساخته اند. بعدها از صفحات مسي براي پوشش گنبد استفاده كرده اند.
 
 زير سقف گنبدخانه داراي تزيينات و نقش و نگارهاي رنگي است و سقف ايوان نيز مقرنس كاري هاي زيبايي دارد. پوشش بيروني گنبد نيز در حال حاضر از كاشي هاي خشتي سبز رنگي پوشيده شده و دور تا دور كمر گنبد با آياتي از قرآن كريم تزيين يافته است. داخل ايوان بزرگ بنا داراي تزيينات آيينه كاري بسيار زيبايي به شكل هاي اسليمي، هندسي و گياهي است. مصالح به كار رفته در اين بنا شامل آجر، سنگ، چوب، گچ و… است.
 
 تزيينات بنا شامل نقاشي و قطاع سازي نيم گنبدها، دو كتيبه گچبري و چند پنجره چوبي مشبك بزرگ و كتيبه هايي به خط نسخ است. اين كتيبه ها و صندوق موجود در بنا از نظر هنر حكاكي داراي ارزش بسيار است.
 
 در و پنجره هاي چوبي و منبت كاري اين بنا در دوره هاي صفويه و قاجار با لطافت و هنرمندي خاصي ساخته شده اند.
[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 16:59 ] [ alireza parsa ]

 

 
      


 
 

 

بیوگرافی محسن قاضی مرادی:

محسن قاضی مرادی در سال ۱۳۲۰ در تهران متولد شد. همسر وی «مهوش وقاری»، بازیگر سینما و تلویزیون می باشد. او فارغ التحصیل از مدرسه عالی مدیریت تهران است. بازی در سینما را از سال ۱۳۵۱ با فیلم «حسن سیاه» به کارگردانی «پرویز اصانلو» آغاز کرد.

[ چهار شنبه 2 مرداد 1392 ] [ 20:0 ] [ alireza parsa ]

 

بیوگرافی فرامرز قریبیان

فرامرز قریبیان متولد سال ۱۳۲۰ در تهران است ،قریبیان همسر مینا خیامی (فیلم‌نامه‌نویس) و پدر محمدسام قریبیان (بازیگر و مجری) است ،او تاکنون سه بار در سال‌های ۱۳۶۶، ۱۳۷۱ و ۱۳۷۸ موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنواره فیلم فجر شده‌است ،دارای تحصیلات ناتمام در رشته بازیگری مدرسه ویرژوال آرت آمریکا است. وی فعالیت سینمایی را با دستیاری کارگردان و ایفای نقش کوتاهی در فیلم بیگانه بیا ساخته مسعود کیمیایی در سال ۱۳۴۷ آغاز کرد. سپس به دلیل مسافرت به خارج از کشور چند سالی از سینما دور بود. در سال ۱۳۵۱ بار دیگر در فیلمی از مسعود کیمیایی به نام خاک بازی کرد و بازی خوب و روانش در فیلم گوزنها در کنار بازی قدرتمندانه بهروز وثوقی، نام او را سر زبانها انداخت. پس از انقلاب و در دهه شصت در فیلمهای بسیاری بازی کرد و موفق شد از جشنواره ششم فیلم فجر جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای بازی در فیلم ترن دریافت کند. او در ضمن در سال ۱۳۶۵ طعم کارگردانی را هم با فیلم قابل قبول جدال در تاسوکی چشیده است.در اوایل دهه هفتاد و در سال ۱۳۷۰ پس از ۱۵ سال بار دیگر در فیلمی از مسعود کیمیایی بازی کرد: ردپای گرگ؛ یک بازی ماندگار در فیلمی ماندگار.
دوران کودکی و نوجوانی قریبیان در خیابان آبشار، بازارچه نواب و کوچه دردار سپری شد و تحصیلات ابتدایی را در دبستان “ترقی” و دوره دبیرستان را در دبیرستان “بدر” طی کرد. از ۹ سالگی با مسعود کیمیایی رفیق بود چون خانه‌هایشان کنار هم بود و در کوچه با هم بازی می‌کردند آنها حتی در دوران دبیرستان هم با هم هم‌کلاسی بودند.
از ۱۳ سالگی بود که به سینما علاقمند شد و به همراه کیمیایی و اسفندیار منفردزاده که او هم در محله آنها بود به دفاتر سینمایی سر می‌زدند که البته هیچ‌کس هم آنها را تحویل نمی‌گرفت. در نهایت در سن ۱۴ یا ۱۵ سالگی بود که به “آژیر فیلم” می روند دفتری که مرحوم خاچکیان فیلم‌هایش را در آن‌جا می‌ساخت و تنها کسی بود که برای اولین بار آنها را تحویل گرفت و استقبال خوبی از آنها کرد.خا چیکیان حتی به قریبیان گفته بود : تو نگران نباش هرچه سن ات بالاتر می رود تیپ ات بهتر می شود .خاچیکیان حتی به قریبیان وعده بازی در فیلم می دهد البته آن طور که خود قریبیان تعریف کرده خاچیکیان هیچ‌وقت به وعده‌اش عمل نکرد اما همین که به او ورفقایش امیدواری می داد برای آنها بسیار خوشایند و لذت‌بخش بود.

فیلم شناسی

فیلم سینمایی
بیگانه بیا (مسعود کیمیایی، ۱۳۴۷)
خاک (مسعود کیمیایی، ۱۳۵۱)
صلوة ظهر (سعید مطلبی، ۱۳۵۳)
چشم انتظار (مهدی ژورک، ۱۳۵۴)
وقتی که آسمان بشکافد (فتح الله منوچهری، ۱۳۵۵)
گوزنها (مسعود کیمیایی، ۱۳۵۴)
غزل (مسعود کیمیایی، ۱۳۵۵)
سرباز (محمدرضا فاضلی، ۱۳۵۶)
خاتون (رضا میرلوحی، ۱۳۵۶)
هجرت (میلاد، ۱۳۵۷)
سایه‌های بلند باد (بهمن فرمان آرا، ۱۳۵۷)
امشب اشکی می ریزد (منوچهر مصیری، ۱۳۵۷)
جنگ اطهر (محمد علی نجفی، ۱۳۵۸)
بازرس ویژه (منصور تهرانی، ۱۳۶۰)
عفریت (فرشید فلک نازی، ۱۳۶۱)
سفیر (فریبرز صالح، ۱۳۶۱)
پرونده (مهدی صباغزاده، ۱۳۶۲)
پایگاه جهنمی (اکبر صادقی، ۱۳۶۳)
ریشه در خون (سیروس الوند، ۱۳۶۳)
سناتور (مهدی صباغزاده، ۱۳۶۳)
آوار (سیروس الوند، ۱۳۶۴)
گردباد (کامران قدکچیان، ۱۳۶۴)
سمندر (محمود کوشان، ۱۳۶۴)
گمشده (مهدی صباغزاده، ۱۳۶۴)
ترن (امیر قویدل، ۱۳۶۶)
کمینگاه (سیروس تسلیمی، ۱۳۶۶)
کانی مانگا ( سیف الله داد، ۱۳۶۶)
دلار (ناصر مهدی پور، ۱۳۶۷)
مرگ پلنگ (فریبرز صالخ، ۱۳۶۸)
فیل در تاریکی (۱۳۶۸)
انفجار در اتاق عمل (رحیم رحیمی پور، ۱۳۷۰)
تبعیدی ها (جهانگیر جهانگیری، ۱۳۷۰)
دو نفر و نصفی (یدالله صمدی، ۱۳۷۰)
گریز (ناصر مهدی پور،۱۳۷۱)
طعمه (فرامرز صدیقی، ۱۳۷۱)
بندر مه آلود (امیر قویدل، ۱۳۷۱)
ردپای گرگ (مسعود کیمیایی، ۱۳۷۱)
ترانزیت (علی سجادی حسینی، ۱۳۷۲)
آخرین خون (منوچهر مصیری، ۱۳۷۲)
می خواهم زنده بمانم (ایرج قادری، ۷۳/۱۳۷۲)
منطقه ممنوعه (رضا جعفری، ۱۳۷۳)
شریک زندگی (سید علی خوش نشین،۱۳۷۳)
تجارت (مسعود کیمیایی، ۱۳۷۳)
مروارید سیاه (شفیع آقا محمدیان، حبیب الله بهمنی، ۱۳۷۳)
دایره سرخ (جمال شورجه، ۱۳۷۴)
قانون (فرامرز قریبیان، ۱۳۷۴)
روز دیدار (سید علی خوش نشین، ۱۳۷۴)
دشمن (عباس بابویهی، ۱۳۷۴)
اشک و لبخند (شاپور قریب، ۱۳۷۴)
روی خط مرگ (مجید جوانمرد، ۱۳۷۵)
در سرزمینی دیگر (شفیع آقامحمدیان، ۱۳۷۵)
ارابه مرگ (رضا قهرمانی، ۱۳۷۵)
یاغی (جهانگیر جهانگیری، ۱۳۷۶)
تارهای نامرئی (حبیب الله بهمنی، ۱۳۷۶)
خط‌ها و سایه‌ها (بهروز فرجی، ۱۳۷۷)
چشم عقاب (شفیع آقامحمدیان، ۱۳۷۷)
مرد بارانی (ابوالحسن داودی، ۱۳۷۸)
چشمهایش (فرامرز قریبیان، ۱۳۷۸)
رقص در غبار (اصغر فرهادی، ۱۳۸۱)
شهر زیبا (اصغر فرهادی، ۱۳۸۲)
گزارش مریم (اسماعیل براری، ۱۳۸۴)
رویای خیس (پوران درخشنده، ۱۳۸۴)
کارناوال مرگ (حبیب اله کاسه ساز، ۱۳۸۵)
سیف الله (فریبرز کامکاری، ۱۳۸۵)
رئیس (مسعود کیمیایی، ۱۳۸۵)
ارابه مرگ (رضا اعظمیان، ۱۳۸۵)
فاصله (کامران قدکچیان)
آلزایمر (نسیان) (احمدرضا معتمدی ، ١٣٨٩)

مجموعه تلویزیونی
نیستان (حسین مختاری، ۱۳۸۰)
روز حسرت(سیروس مقدم ٬ ۱۳۸۷ )
باغ شیشه ای (مهدی مظلومی ٬ ۱۳۸۹)

کارگردان
قصاص (۱۳۸۹)
چشمهایش (۱۳۷۸)
قانون (۱۳۷۴)
جدال در تاسوکی (۱۳۶۵)

تهیه کننده
قصاص (۱۳۸۹)
چشمهایش (۱۳۷۸)
قانون (۱۳۷۴)
جدال در تاسوکی (۱۳۶۵)

مصاحبه با فرامرز قریبیان در ادامه مطلب

 

فرامرز قریبیان نزدیک به چهار دهه است که در عرصه سینما حضوری چشمگیر و موثر دارد. وی در بیش از ۶۰ فیلم سینمایی به ایفای نقش پرداخته است. بازی خوب و روانش در فیلم <گوزن‌ها> نام او را بر سر زبان‌ها انداخت و دو بازی آخر وی <رقص درغبار و شهر زیبا> از ماندگارترین نقش‌آفرینی‌های کارنامه هنری او محسوب می‌شود.

فیلم <رویای خیس> به کارگردانی پوران درخشنده با نقش‌آفرینی وی در نوبت اکران قرار دارد. همچنین فیلم <گزارش مریم> ساخته اسماعیل براری با بازی وی به زودی آماده نمایش خواهد شد.

درباره او گفته‌اند: <او نمایانگر قهرمان زخمی است. قهرمانی تلخ، به بن بست رسیده و درعین حال عاشق که دیگر در روزگار نامردمی‌ها جایی ندارد و خود نمی‌خواهد یا نمی‌تواند این را باور کند.>

فرامرز قریبیان مردی که <وقتی اومد نفهمیدیم کی اومده، وقتی رفت، فهمیدیم کی رفته!.> هنرمندی که به جرات می‌توان او را الگویی بی‌نقص از هنرمندانی دانست که سینمای ملی به آنان نیاز دارد.

هنرمندی که توانایی، دانش، فیزیک، نجابت و اخلاق را توامان با هم دارد. هنرمندی با ویژگی‌ها و خصایل پهلوانی که از جایگاه منحصر به فرد در سینما و فرهنگ و هنر این مرز و بوم برخوردار است.

- بعد از گذشت چهار دهه فعالیت در عرصه بازیگری این عرصه را در سینمای ایران چگونه ارزیابی می کنید؟
از سال ۱۳۵۰ به طور حرفه‌ای فعالیت‌ام را در عرصه سینما آغاز کردم. این حرفه ما پیش از این بیشتر بدون برنامه‌ریزی بوده است و به همین دلیل برخی از بازیگران ما قبول می‌کنند که همزمان در چنداثر سینمایی به ایفای نقش بپردازند. اما من سعی کرده‌ام با تمام مشکلات اقتصادی و اجتماعی که بر سر راهم قرار داشته است، به این شکل کار نکنم. همیشه بازی در یک فیلم را به اتمام می‌رساندم و بعد پیشنهاد کار دیگری را قبول می‌کردم به همین دلیل بارها ۶ ماه تا ۸ ماه بیکار شده‌ام و به دفعات شده است که پیشنهاد بازی در دو فیلم با هم به من داده شده است و حال آنکه باید یکی از آن دو را انتخاب کنم.
مشکل دیگری که در این عرصه بوده این است که در فیلمی قرارداد می‌بندیم، قرار است کار شروع بشود و بعد به یک بن‌بستی برمی‌خورد و متوقف می‌شود و باز باید چند ماه انتظار بکشیم تا کار بعدی آغاز شود.

- فعالیت در عرصه کارگردانی را براساس چه معیاری و با چه رویکردی آغاز کردید؟
در عرصه کارگردانی نیز مشکلات بیشتری وجود دارد به خصوص برای افرادی مثل من، با روحیه من که اصلاً روحیه اداری نیست و سازگاری با کار اداری را ندارد، زیرا ما فیلمسازان باید دایماً با وزارت ارشاد در تماس و ارتباط باشیم و برویم و بیاییم تا بتوانیم پروانه ساخت یک فیلم را دریافت کنیم.
اولین فیلم <جدال در تاسوکی> را به این دلیل ساختم که به نوعی وارد حیطه کارگردانی بشوم و با همه مشکلات آن زمان این فیلم ساخته شد. مسوولان ارشاد آن زمان مخالفت کردند با اینکه من خودم در فیلم بازی کنم. در صورتی که نقش اصلی فیلم برای خود من نوشته شده بود و آنها معتقد بودند که بنده نباید همزمان چند کار را انجام بدهم. گفتم همیشه در فیلم‌های دیگران بازی کرده‌ام و همه آن آثار سینمایی سودآور هم بوده است. به هر حال عدم حضور من در فیلم خودم باعث شد که این فیلم زیاد سودآور نباشد.
فیلم دوم <قانون> را هم با این امید که بتوانم کارگردانی و بازی را همزمان انجام دهم، با ژانری پلیسی ساختم. در واقع دو فیلم اولی که ساختم، مورد علاقه‌ام نبودند.
در فیلم سوم <چشم‌هایش> خوشبختانه حق انتخاب داشتم. فیلمنامه این فیلم را آقای مسعود جعفری جوزانی نوشته بودند و با توجه به فیلمنامه خوبی که در اختیار داشتم، سعی کردم در حد توان خودم فیلم خوبی ساخته شود و اولین جایزه بین‌المللی خودم را برای فیلم <چشمهایش> را نیز از <فستیوال فیلم زیمبابوه> دریافت کردم و البته این فیلم در زمان اکران به خاطر کم لطفی مسؤولان خوب نفروخت.

- قصد ندارید چهارمین فیلم خود را بسازید؟
چرا قصد دارم چهارمین فیلم بلند سینمایی‌ام را کلید بزنم. هم اکنون بر روی فیلمنامه‌ای کار می‌کنم و احتمالاً پاییز سال جاری این فیلم را کلید خواهم زد.
این فیلم ژانری شبیه به فیلم <چشمهایش> خواهد داشت زیرا من این فیلم و آدم‌هایش را خیلی دوست دارم. تلاش خواهم کرد فیلمی که می‌سازم، بتواند علاوه بر ارزش و ساختار خوبی که خواهد داشت، سودآور هم باشد و در غیر اینصورت باید ۸ سال دیگر صبر کنیم.

- در این فیلم بازی هم خواهید کرد؟
الان دیگر اصرار ندارم در فیلم خودم حتما بازی کنم ولی دوستانی که با من همراه هستند، تأکید دارند که خود من هم باید حضور داشته باشم و معتقدند اگر این فیلم با این قصه را فیلمساز دیگری هم بسازد، نقش اصلی را باید خود من بازی کنم.

- ساخت فیلم چهارم شما برای فتح گیشه ها خواهد بود و یا حضور در جشنواره‌های جهانی؟
دوست دارم فیلمی که می‌سازم، ابتدا مردم خودمان را جذب کند و بعد به فستیوال‌ها راه یابد.
خیلی از آثار ایرانی مانند فیلم <رقص در غبار> که سه جایزه برای من به ارمغان آورد و در فستیوال‌های خارجی هم حضور یافت، در داخل کشور نتوانست مخاطبان زیادی را جذب کند و این موضوع واقعاً تأسف‌آور است. امیدوارم با بها دادن به فیلم‌های ارزشی و فرهنگی دیدگاه مردم نیز نسبت به اینگونه فیلم‌ها تغییر کند.

- به نظر می‌رسد آرامشی در عرصه سینما به وجود آمده است و به همین دلیل فیلمسازانی چون <واروژ کریم مسیحی> و <بهرام بیضایی> پس از گذشت چند سال مجدداً به عرصه فیلمسازی روی آورده‌اند…
خیلی به این وضعیت امیدوارم. وقتی که این خبر را شنیدم، بسیار خوشحال شدم. البته من تعجب می‌کنم چرا فیلمسازان مطرحی چون بهرام بیضایی نباید هر یک سال و دو سال یک فیلم بسازند و معتقدم حتی باید امکاناتی بیشتر و بهتری برای این دوستان فراهم شود تا در این عرصه ماندگار شوند.

- شما هم از سال ۷۸ تاکنون هیچ فیلمی نساخته‌اید و این موضوع می‌تواند برای شما هم مهم بوده باشد؟
بله سال ۷۸ فیلم<چشم‌هایش> را ساختم و این فیلم سال ۸۰ اکران شد یعنی حتی دو سال اکران این فیلم به تأخیر افتاد. همیشه به فکر ساختن فیلم بوده و هستم و شاید به دلیل همان روحیه‌ای که دارم شرایط ساخت فیلم را در این دوره بهتر می‌بینم.
در سینمای ایران اغلب مسؤولان ارشاد به فیلمسازانی اجازه کار می‌دادند که آثار قبلی آنها به هر شکل ممکن سودآور بوده باشد و هیچ وقت به سینمای فرهنگی – مردمی و فیلمسازانی چون خسرو سینایی، بهرام بیضایی و غیره که خیلی برای سینمای ایران ارزشمند هستند پیشنهاد کار داده نمی‌شد و یا از آنها حمایت لازم نمی‌شد.

- همکاری مجدد شما با مسعود کیمیایی پس از گذشت چندین سال می‌تواند برای علاقمندان به سینمای ایران جذاب باشد به خصوص اینکه شایعاتی بوده است که رابطه شما با آقای کیمیایی قطع شده است.
همیشه با آقای کیمیایی دوست بوده و همکاری داشته‌ام اما در یک دوره‌ای فیلم‌هایی که آقای کیمیایی می‌ساخت، نقش اصلی‌اش جوان‌ها بودند. بعد از فیلم <تجارت> فیلم <ضیافت> ساخته شد که بازیگرانش همه جوان بودند و طبیعتاً آن نقش‌ها به سن من نمی‌خورد و فیلم‌های بعدی هم تا به امروز به همین صورت بوده است ولی در فیلم <رئیس> با مسعود کیمیایی مجددا همکاری می‌کنم، هیچ اختلافی هم میان من و آقای کیمیایی وجود نداشته است و فکر می‌کنم سن و سال من و مسعود از این حرف‌ها و اختلافات گذشته باشد.
من از ۹ سالگی با مسعود کیمیایی رفیق بودم، هم محل بودیم و خانه‌هایمان بغل هم بوده است. در کوچه با هم بازی می‌کردیم و علت اصلی دوری من از مسعودکیمیایی همان بحث انتخاب نقش‌ها بوده است. دیگر اینکه من اصولاً نقش‌های کوتاه را بازی نمی‌کنم. شاید در فیلم‌هایی که آقای کیمیایی ساخته، نقش‌هایی هم بوده باشد ولی مناسب من نبوده است.
جالب است که این فیلم حکایت دو رفیق هم سن و سال خود ما است که بعد از سال‌ها مجدداً به هم می‌رسند و … به هر حال فیلمنامه این فیلم خیلی زیبا است و فکر می‌کنم فیلم <رئیس> یک فیلم همچون فیلم <گوزن‌ها> در این دوره باشد.

- به نظر می‌رسد تنها فیلمی که شما نقش کوتاهی در آن ایفا کرده اید، فیلم <شهر زیبا> بوده است؟
دلیل حضور کوتاه من در فیلم<شهرزیبا> این بوده است که این نقش کوتاه است ولی نقش حساس و اصلی بوده است و نمی‌شود یک سکانس از آن را حذف کرد.

- با توجه به اینکه در مقام بازیگر و کارگردان در آثار ارزشمند بسیاری حضور داشته‌اید، همکاری با کارگردان جوانی چون اصغر فرهادی را چگونه دیده‌اید؟
من همیشه طرفدار جوان‌ها بوده‌ام و معتقدم سینمای ایران احتیاج زیادی به نیروی جوان دارد. البته جوان‌های با استعداد و به همین دلیل هم از افرادی که فیلم اول خود را می‌خواهند بسازند، استقبال می‌کنم و البته نه هر فیلمسازی که می‌خواهد فیلم بسازد بلکه با شناختی که از سابقه کاری آن فیلمساز دارم و همچنین فیلمنامه‌ای که در اختیارم گذاشته می‌شود، انتخاب خواهم کرد.
آقای فرهادی از آن نوع فیلمسازانی است که آینده خوبی در انتظارش است و به همین دلیل از همکاری با وی خیلی راضی هستم. از این به بعد هم حاضرم هر نوع همکاری را با اصغر فرهادی داشته باشم. البته خیلی دوست داشتم فیلم <چهارشنبه سوری> را هم ببینم که متأسفانه تاکنون میسر نشده است.

- گفتید فیلم <چهارشنبه سوری> را ندیده اید، چرا به سینما نمی‌روید؟
مهمترین دلیلش این است که مردم به هر حال من را می‌شناسند و به خاطر کاراکتری که دارم، معمولاً در مکان‌های عمومی ظاهر نمی‌شوم. مردم همه به من لطف دارند و دوست ندارم در فضای شلوغی مثل سینما ظاهر شوم. زیرا نمی‌توانم با همه دمخور شوم و شرمنده آنان می‌شوم و همچنین تمرکز فیلم دیدن را هم از دست می‌دهم. به همین دلیل حتی به مهمانی‌ها هم سعی می‌کنم نروم و فضای آرام و ساکت را ترجیح می‌دهم.

- ارزیابی شما از حضور آثار ایرانی در بازارهای جهانی و بین‌المللی چیست؟
معتقدم از جمله کشورهایی هستیم که توانسته در منطقه و قاره آسیا جایگاه بالایی در عرصه هنر داشته باشد و طبیعتا اگر فیلم خوب ساخته شود، در هر جای دنیا مخاطب خودش را خواهد داشت و در فستیوال‌های جهانی هم حضور خواهد یافت. اما در نهایت سالن نمایش در اختیار آثار ایرانی گذاشته نمی‌شود.

- از محمد سام چه خبر؟
پسرم بعد از بازی در فیلم <ترانزیت> که کارگردانش خودم بودم، نشان داد که خیلی به سینما علاقه دارد و البته با استعداد هم بود. پسرم به عنوان مجری برنامه هم فعالیت کرد ولی چون به حرفه سینما علاقمند بود، خودش تصمیم گرفت برود در آمریکا ادامه تحصیل بدهد. ۶ سال است که در آن کشور درس می‌خواند و تا چند ماه دیگر در رشته سینما فارغ التحصیل خواهد شد.

- آیا نسل جدید سینمای ایران می‌تواند چهره‌هایی ماندگاری نظیر عزت‌الله انتظامی، فرامرز قریبیان و … را به خود ببیند؟
سینما به جوان‌ها نیاز دارد و انواع و اقسام چهره‌ها را نیز در خود می‌بیند، اما در میان تمام این جوان‌ها و چهره‌ها آنهایی که با استعداد هستند جای خودشان را باز می‌کنند و ماندگار خواهند شد.
سینما به رقابت احتیاج دارد، اما همانطور که در کشورهای دیگر هم شاهد هستیم قد و قواره و چهره، خیلی مطرح نیست بلکه نوع نقش آفرینی بازیگر مهم خواهد بود. چهره‌های سینمایی درهر دوره‌ای ماندگار هستند و بعد به فراموشی سپرده می‌شوند، اما ستاره‌هایی مثل آقای استاد انتظامی همیشه ماندگار هستند.

- بعد از ۴ دهه فعالیت در عرصه سینما هنوز هم جایگاه بالایی در میان مخاطبان دارید چگونه به این مهم دست یافته‌اید؟
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی طبیعتا به هیچ وجه نمی‌دانستم که قرار است انقلابی بشود، اما بازهم تمایل نداشتم در هیچ فیلم مبتذلی بازی کنم و کارنامه بازیگری من هم این موضوع را ثابت می‌کند. به هر حال سالم کار کردن در این عرصه، هم سخت و هم جذاب می تواند باشد.

- این روزها بحث رسیدن به سینمای ملی و تولید آثار فاخر و ارزشمند مطرح است شما این روند را در سینمای ایران چگونه ارزیابی می‌کنید؟
اگر واقعا جلوی ساخت فیلم‌های بی‌ارزش گرفته شود، می‌توانیم به آینده سینمای ایران امیدوار باشیم. من معتقدم که این اتفاق باید سال‌های پیش می‌افتاد ولی باز هم خوشحالم که به این مهم دارد توجه می شود زیرا در نهایت منجر به ساخت فیلم‌های ارزشی و فرهنگی بیشتری خواهد شد.

 
[ چهار شنبه 2 مرداد 1392 ] [ 19:55 ] [ alireza parsa ]
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 16 صفحه بعد
درباره وبلاگ

به تفرش نیوز خوش آمدید
امکانات وب

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3
بازدید دیروز : 3
بازدید هفته : 20
بازدید ماه : 27
بازدید کل : 66685
تعداد مطالب : 158
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1

تماس با ما دریافت کد بارش برف
لینک باکس هوشمند پردیس
لینک باکس هوشمند برتر

كد موسيقي براي وبلاگ