تماس با ما سفرهاي تابستاني دلچسب‌تر با برنامه‌ريزي کامل‌تر

tafresh news
مرکز اصلی خبر رسانی از تفرش
نويسندگان
جدیدترین مطالب
به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران، استان مرکزی به عنوان پایتخت صنعتی ایران تقریباً در مرکز ایران قرار دارد. بزرگترین شهر و مرکز استان مرکزی کلان‌شهراراک می‌باشد. در روزگار کهن این شهر عراق نام داشت که در زمان تسلط اعراب بر ایران عراق عجم نامیده می‌شد که شامل بسیاری از استانهای همجوار امروزی می‌شد. این استان از شمال به استان‌های تهران، البرز و قزوین، از غرب به استان همدان، از جنوب به استان‌های لرستان و اصفهان و از شرق به استان‌های تهران، قم و اصفهان محدود است.
 
 
این استان با مساحتی معادل ۲۹٬۵۳۰ کیلومتر مربع حدود ۱،۸۲ درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده‌است. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، استان مرکزی دارای ۱۲ شهرستان، ۲۳ بخش، ۳۲ شهر، ۶۶ دهستان و ۱٬۳۹۴ آبادی دارای سکنه و ۴۶ آبادی خالی از سکنه‌است. مرکز این استان شهر اراک است. شهرستانهای این استان عبارت‌اند از: محلات، اراک، ساوه، تفرش، خمین، فراهان، دلیجان، شازند، آشتیان، کمیجان، زرندیه و خنداب
 
دریاچه میقان:
 
 
این دریاچه در شمال شرقی اراک و در دشت فراهان قرار دارد، مساحت اش بسته به میزان بارندگی از صد تا صد و ده کیلومتر مربع تغییر می یابد. آب این دریاچه شور است. از نظر اقلیم زمستان های معتدلی دارد و همین سبب شده تا در پاییز و اوایل زمستان زیستگاه پرندگان و به ویژه پرندگان مهاجر باشد.
 
دریاچه خورهه:
 
 
این دریاچه دائمی از یکی از معدود دریاچه های معدنی استان مرکزی است. خودجوش است و حاوی ترکیبات گوگردی، غیر از آن به سبب جایگاه تاریخی اش مورد اهمیت است. همچنین از لحاظ علم پزشکی نیز مورد توجه است.
به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران،  يکي از مهمترين جاذبه گردشگري استان مرکزي آثار تاريخي مي‌باشد.
 
غارها و كوه هاي معروف استان:
 
غار چال نخجير در دليجان با توده هاي زيباي رسوبي
غار شاه كيخسرو ، سوله خونزا ، قلعه جوق ، هيزج و سفيد خاني در اراك قله شهباز(3388 متر) در رشته كوههاي راسوند . امتداد اين رشته كوهها به طرف جنوب شرقي به كوههاي الوند لكان با ارتفاع 3056 متر در غرب خمين مي رسد . كوه گوچه در تفرش با ارتفاع 3140 متر .قله مودر با ارتفاع 2339 متر در اراك و از نظر اكولوژي حيواني ، حيوانات اين مناطق ، گرگ ، شغال ، روباه ، پلنگ ، يوزپلنگ ، قوچ ، ميش و بز ، درنا ، كبك ، تيهو ، باقرقره و فاخته مي باشند .
 
جاذبه هاي سياحتي:
 
جموعه بازار اراك ، متشكل از چندين سرا، مسجد ، مدرسه علميه ، حمام ..... مدرسه سپهداري كه مهد پرورش علماي بزرگ چون حضرت امام خميني رضوان الله تعالي عليه بوده است و بنيانگذار آن سپهدار اعظم مي باشد .حمام چهارفصل در اراك مربوط به دوران قاجاريه ، سربينه حمام با كاشي خشت هفت رنگ مزين گرديده است و ستونهاي زيرگنبد سربينه حمام داراي پيچكهاي بسيار زيبا است و سقف اصلي بر روي هشت ستون قرار دارد .پل هشت دهنه سرخده ساوه با ارتفاع حدود 8 متر و طول 70 متر با دهنه هاي 5/4 الي 5 متر . بقعه ابوالعلاء در تفرش كه مشتمل برگنبد رفيع و 4 ايوان و 4 حجره و غرفه و ايوان كه مجموعاً بصورت 8 ضلعي قرار گرفته اند . بناي تاريخي شيخ مرادآباد ، مربوط به دوره ساسانيان در چهارده كيلومتري جنوب شرقي اراك .ستونهاي تاريخي خورهه نزديك محلات .
 
 جاذبه هاي زيارتي
اماكن زيارتي و مذهبي
 
امامزاده محمد عابد، شاهزاده حسين و حواخاتون در روستاهاي مجاور اراك -امامزاده سهل بن علي واقع در آستانه شازند - امامزاده هفتاد و دو تن در ساروق - امامزاده علي بن باقر (ع) در مشهد اردهال - امامزاده سيد اسحاق (ع) در ساوه - امامزاده محمد (ع) در اراك - مقبره آقا نورالدين در اراك .
شهرستانهاي  تابعه استان و موقعيت گردشگري آن.
 
شهرستان آشتيان:
 
 شهرستان آشتيان در مركز استان واقع شده است و جمعيتي در حدود 21334 نفر دارد از شهرها بسيار كهن ايران و در گذشته جز ماد سفلي يا ماد بزرگ بوده است كه آثار دژهاي مادي در اين شهر به چشم مي خورد از اين روست كه نام قديمي اين شهرشتيان به معني محل آتشكده بوده است اين شهر مهد پرورش رجال نامي همچون ميرزا حسن آشتياني و اقبال آشتياني مي باشد .
 
مراسم سنتي
جشن كوسه ناقلدي (ناقالي):
 
بنا بر يك افسانه قديمي، حضرت موسي كه در خدمت شعيب چوپاني مي كرد يك بار 50 روز به نوروز مانده سري به گوسفندان زد و متوجه شد كه همگي دوقلو به دنيا آورده‌اند. چون به خانه بازگشت از شدت خوشحالي و شادي به همسر خود مژده داد و به شادماني پرداخت. اين جشن در روزگاران قديم، مخصوص چوپانان و گله‌رانان بوده ولي امروزه دلاكان، حمامي‌ها و افراد متفرقه و بي‌چيز ناقلدي راه مي‌اندازند. بازيكنان در اين جشن بين 5 تا 10 نفرند.
 
نفر اول با پوشيدن لباس چوپانان و به سر كردن پوست بزغاله و تزئين خود، به نقش كوسه يا ناقالي درمي‌آيند. نفر دوم پسري پانزده ساله با پيراهن و چادري زنانه، نقش عروس كوسه را دارد. دو نفر ديگر هر كدام دو شاخ به سرشان مي بندند و چند زنگ به خود مي دوزند (اين دو نفر تكه نام دارند). از اين دو نفر يكي توبره (خورجيني بزرگ) به دوش مي‌اندازد و انعام مردم را جمع‌آوري مي كند. در اين ميان دو يا سه نفر هم ساز و دهل دارند كه نوازنده گروهند.
 
كوسه كه در پيشاپيش گروه حركت مي كند با حركت دستان صداي زنگهاي بسته شده به خود را در مي‌آورد و سپس وارد خانه‌اي مي شود (در اين روز مردم درب خانه را باز نگه مي دارند) و با پاشنه كفش و يا چوب دست خود ضربه‌اي به طويله مي زند با اين اعتقاد كه اين كار شگون دارد و خير و بركت براي صاحب خانه مي‌آورد. كوسه كه همچنان صداي زنگها را درمي‌آورد، اشعاري را مي‌خواند. بعد از آوازخواني كوسه دو تـَكه (افرادي كه در پوست بز هستند) با يكديگر چوپ بازي مي كنند و عروس و كوسه با هم مي رقصند.
 
اوج جشن و هنرنمايي كوسه و همراهان در منزل كدخداي ده است. در اين خانه كوسه هنرنمايي را به حد كمال مي رساند و صاحبخانه مبلغي پول يا خوراكي به كوسه مي‌دهد. اين جشن علاوه بر روستاهاي آشتيان در روستاهاي محلات و اراك و همچنين در سرزمين‌هاي شمالي (گيلان و مازندران) و غرب كشور (آذربايجان و كردستان) با اندك تفاوتي برگزار مي شده است.
 
شهرستان اراك:
 
شهرستان اراك داراي 3 بخش و 4شهر است و از شمال به ساوه واز جنوب به سربند و. خمين و شرق به آشتيان و تفرش و از غرب به استان همدان محدود مي شود اين شهرستان با جمعيتي در حدود 592093 نفر از شهرهاي پر جمعيت كشور است قدمت اين شهر به زمان فتحعلي شاه قاجارمي رسد وجود كارخانه ها و صنايع مختلف در محدوده شهر و در مركز قرار گرفته اند باعث جذب فعاليتهاي صنعتي و خدماتي در اراك شده است عمد صايع دستي آن فرش ساروق و از شهرت خاصي برخودار است در سال 82 شهرستان كميجان از شهرستان اراك منتزع گرديده است. موزه حمام چهار فصل در اين شهر به يادگار مانده است .
 
جاذبه هاي طبيعي
 اقليم، تفرجگاه:
جريان سرشاخه‌هاي رودخانه قره‌چاي (رودخانه شراء و مهاجران) در غرب شهرستان اراك، مناطق سرسبز حواشي اين رودخانه و همچنين اقليم كوهستان و نقاط مرتفع جهت كوهنوردي، اين قسمت از شهرستان اراك را از ساير مناطق متمايز نموده است.
 
هر چند استفاده‌كنندگان از اين عوامل طبيعي بيشتر اهالي منطقه هستند ولي گاهي كساني كه روزي با نشاط همراه با شنا و ماهيگري را ترجيح مي دهند نيز از گوشه و كنار استان و يا خارج از استان به اين مناطق مي آيند.
 
چشمه‌ها
چشمه چپقلي:
 
اين چشمه در دامنه شمالي ارتفاعات «باغ برآفتاب» در جنوب سه راهي اراك ـ ملاير ـ شازند قرار گرفته است.
 
اين چشمه در بالاي دره‌اي بسيار زيبا واقع شده است كه پس از رسيدن به بالاي دره در كنار چشمه به هر تازه از راه رسيده‌اي جاني تازه مي بخشد. آب و هواي پاك و لطيف و چشمه جوشان با آب بسيار خنك و گوارايش خاصيت درماني و تقديس آن (به گفته اهالي و مراجعه‌كنندگان) باعث جذب عده‌اي علاقه‌مند به طبيعت شده كه اكثراً پس از استفاده از آب چشمه مقداري از آن را با خود مي برند. در پايين دست چشمه، محوطه‌اي حدوداً يكهزار متري وجود دارد كه تقسيم بندي شده و در آن درختاني ملاحظه مي گردد.
 
امكانات و تأسيسات اين منطقه شامل استخري در ابعاد 4´30 و ارتفاع 2 متر است كه آب چشمه به درون آن هدايت مي شود. ساختماني به ابعاد 8´6 متر نيز با سقف شيرواني به عنوان استراحتگاه و نمازخانه در اين محوطه ديده مي شود.
 
غارها:
 
شهرستان اراك به خاطر گسترش سازنده‌هاي آهكي و دولوميتي، محل تشكيل غارهاي بسياري بوده است كه در ذيل به غارهايي كه تاكنون كشف شده‌اند، اشاره مي شود.
 
غار قلعه جوق و مقبره اسرارآميز آن:
 
اين غار در نزديكي روستاي چهره‌قان از توابع بخش وفس اراك، در كوهي به نام قوزي قشلاق (در زبان محلي به معني سايه رو) واقع شده است.
 
اين غار به وسيله انسان و در دل كوه حفر شده و داراي سه مدخل است. در گذشته نردباني در پاي آن قرار داشت كه رفتن به درون آن را آسان مي نمود ليكن امروزه آن نردبان از بين رفته و بدون وسايل كوهنوردي رفتن به درون غار ممكن نيست.
 
علاوه بر دسترسي به آن كمي مشكل است. برخي معتقدند كه اين غار يا دهليز به منظور دفن مردگان بوده و در واقع بايد آن را آرامگاه دانست، زيرا مطابق آيين زرتشت، استخوانهاي مردگان را در دخمه‌هاي مخصوص مي‌گذاشتند، به عقيده باستان‌شناسان اين مقبره ها مربوط به دوره مادها مي باشد.
 
غار سفيدخاني:
 
اين غار در 18 كيلومتري جنوب شهر اراك در كوه سفيدخاني واقع است وجه تسميه آن، برف فراوان اين كوه است. كه در تابستان در برخي از قسمت‌هاي سايه‌گير آن به چشم مي‌خورد. در دامنه اين رشته كوه، چشمه هاي آب فراواني يافت مي شود كه معروفترين آنها چشمه چپقلي است.
 
از زيبايي‌هاي غار فوق «وجود دودكش جن» است كه در دهانه غار بصورت تنوره دهانه باز ديده مي شود، همچنين وجود آب در منبعي به طول 5 و عرض 3 و ارتفاع 7 متر، بعلاوه ستونهاي استالاكتيكي فراوان و زيبا از ديگر جاذبه‌هاي غار سفيدخاني است. دسترسي به اين غار از طريق روستاي رباط ميل و روستاي خانه ميران ميسر است.
 
غارهاي انجدان:
 
انجدان در 40 كيلومتري جنوب شرقي اراك در دامنه كوه چشمه، بين خمين و اراك و محلات واقع شده است كه به علت غارهاي معروف و باستاني شهرت يافته است. نزديكترين راه دسترسي به آن از طريق جاده آسفالت اراك ـ خمين (كيلومتر 26 از طريق روستاي امان‌آباد) است در اين منطقه غارهايي به شرح زير وجود دارد:
 
غار آسيلي:
 
در مغرب انجدان قرار داشته، طول كلي غار 5/73 متر و عرض آن 8 متر مي باشد. در آن حوضچه‌هايي قرار دارد كه ديواره هاي آن يكپارچه از مواد آهكي و بلورهاي منشوري استالاكتيكي پوشيده شده است.
 
 غار طاقارچه:
 
طول آن 22 متر و عرض ميانه آن 5/7 متر و عرض انتها 11 متر مي‌باشد.
 
غار گيوه كش:
 
طول آن 9 متر و عرض آن 6 متر و ارتفاع آن 5/1 متر.
 
غار شغال دره:
 
با 11 متر طول، 2 متر عرض، و 30/1 متر ارتفاع.
 
درياچه يا كوير ميقان:
 
درياچه يا كوير ميقان در شمال شرقي اراك و در دشت فراهان قرار دارد. مساحت آن بين 100 تا 110 كيلومتر مربع متغير است و حدود 1655 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. آب درياچه شور است. محدوده درياچه از جهت اقليمي داراي زمستان‌هاي معتدل است. همين ويژگي سبب مي گردد كه در پاييز و اوايل زمستان زيستگاه پرندگان، بويژه پرندگان مهاجر باشد. اين پرندگان در سفر طولاني خود از نواحي سردسير شمال به سرزمين‌هاي گرمسير جنوب ايران، از نيمه دوم آبان تا نيمه اول ديماه در اين منطقه به سر مي برند.
 
 مجموعه بازار تاريخي اراك:
 
بازار از بناهاي اوليه شهر اراك است كه در زمان فتحعلي شاه قاجار تأسيس گرديد. در اين مجموعه كليه امكانات رفاهي از قبيل مسجد، حمام، مدرسه و آب انبار احداث گرديده و از اين لحاظ از پيشرفته‌ترين اصول معماري و شهرسازي آن زمان بهره‌مند است.
 
همچنين آثاري از طرح فاضلاب نيز در برخي از محل‌ها مشاهده مي شده كه در حال حاضر تخريب شده و از ميان رفته است. مصالح به كار رفته در كل ساختمان، مجموعه‌اي از خشت و گل و آجر و سنگ بوده كه به علت تعميرات و ملحقات انجام شده، اصالت اوليه آن كم و بيش از بين رفته است.بازار اراك در دو محور شمالي جنوبي و شرقي غربي بطور مستقيم و عمود بر هم در مركز بافت شطرنجي اوليه شهر قرار دارد. در چهار طرف بازار، چهار دروازه بود كه همگي در طول زمان و گسترش شهر از بين رفته اند. در مجموعه بازار حدود 20 باب كاروانسرا يا تيمچه ساخته شده كه اغلب آنها از ساختمان‌هاي اوليه شهر مي‌باشند. مشهورترين آنها عبارتند از سراي آقايي، سراي كتابفروشان، سراي نوذري و سراي اكبري.
 
بناي تاريخي مدرسه سهپداري:
 
اين مدرسه از بناهاي اوليه شهر است كه در دوران فتحعلي شاه قاجار همزمان با شهر سلطان آباد (اراك) بوسيله يوسف خان سپهدار ساخته شده است. سبك بنا تا حدودي از سبك مدارس دوره صفويه اقتباس شده، اما كاشي‌كاريهاي ويژه دوره قاجاريه است.
 
اين بنا داراي مسجد، آب انبار، صحني نسبتاً وسيع و حوضي سنگي در وسط آن است. اين مدرسه از مراكز علمي و فرهنگي و مذهبي كشور محسوب مي گردد. تني چند از علما و مجتهدين بزرگ ايراني از جمله حضرت امام خميني (ره)، آيت الله سيد محمد رضا گلپايگاني، آيت الله اراكي و بسياري ديگر از علما در اين مدرسه به تدريس علوم ديني پرداخته‌اند.
 
 شهر زيرزميني ذلف آباد:
 
در 22 كيلومتري شمال اراك از توابع فراهان آثاري ديده مي شود كه به آن شهر قديمي «ذلف آباد» مي گويند. خرابه‌هاي موجود مي رساند كه در گذشته اين شهر، آباد و بزرگ بوده است. ولي در حال حاضر به جز چند اثر تخريب شده در اين منطقه چيزي ملاحظه نمي گردد. درباره اين شهر روايات زيادي وجود دارد كه براي مشخص نمودن وضعيت تاريخي، قدمت و ويژگي‌هاي آن احتياج به كارشناسي و حفاري است.
 
بناي تاريخي حمام چهارفصل (موزه):
 
اين بنا مربوط به دوره قاجاريه است و از آثار ارزشمند و بسيار زيباي منطقه محسوب مي‌شود. اين حمام داراي سه قسمت بوده، حمام مردانه، حمام زنانه، و حمام اقليت‌هاي مذهبي و مانند تمام حمام‌هاي قديمي كه از آب جاري استفاده مي كردند، چند متر از سطح خيابان گودتر است.
 
رخت كن حمام با كاشي‌هاي بسيار زيياي هفت رنگ تزيين شده و سقف حمام روي هشت ستون فرار دارد كه اين ستونها داراي پيچگاه‌هاي بسيار زيبا و كاشي‌هاي منقوش مي باشند. در حال حاضر اين حمام به عنوان موزه، مورد بازديد علاقه‌مندان قرار مي گيرد.
 
بناي تاريخي پير مراد:
 
اين بنا در روستاي مراد آباد و 14 كيلومتري شمال شرقي شهر اراك واقع مي باشد. معروف است كه شاپورذوالاكتاف ساساني براي جنگ از اين ناحيه گذشته و از پير اينجا درباره پيروزي خود مي‌پرسد. پير جواب مثبت مي دهد، هنگام بازگشت شاپور، پيرمرد مرده بود. شاپور دستور مي دهد براي او بقعه‌اي بسازند. اين بنا از بين رفته است ليكن در دوره سلجوقي مجدداً بقعه‌اي بنا كرده‌اند.
 
 روستاي انجدان:
 
اين روستاي كهن در 37 كيلومتري شرق اراك واقع شده است. بقاع شاه غريب و شاه قلندر (كه از پيشوايان فرقه اسماعيليه بوده‌اند) و بقعه چهل دختران در اين روستا قرار دارند. تاريخ بناها مربوط به دوره صفويه است.
 
 بناي تاريخي كاروانسرا:
 
اين بنا مربوط به دوران صفويه است كه در فاصله 40 كيلومتري شرق اراك، نزديك روستاهاي انجدان و امان‌آباد قرار دارد. اين كاروانسراي مربع شكل در مسير اصفهان به غرب ايران ساخته شده و داراي چهار «شترخواب» به هم متصل و دروازه سنگي بسيار بزرگي بوده است. اين بناي تاريخي از آجر، ساروج و گچ ساخته شده ولي در حال حاضر خسارت فراوان ديده و قسمت فوقاني برجها و برخي از سقف هاي آن فروريخته است.
 
مراسم سنتي
سيزده‌بدر در خنداب:
 
سيزده‌بدر مراسم عمومي و فرهنگي كشور است كه در نقاط مختلف كشور به شيوه‌هاي گوناگون برگزار مي شود.
 
در خنداب و آباديهاي اطراف آن (شمال غربي اراك) اين مراسم به شكل خاصي اجرا مي‌گردد. در اين روز افراد به چهار گروه مردان، زنان، دختران و پسران تقسيم مي شوند و هر يك از گروه‌هاي جداگانه به دشت و صحرا مي روند. تهيه خوراك و وسايل لازم در اين روز به عهده گروه مربوطه است.
 
در اين روز بازيهاي مختلفي مانند «الك دولك» و «كوشك معلق» انجام مي شود در پايان هر روز هر يك از گروه‌ها به رودخانه نزديك شده و با انداختن سنگ به آب بر اين باورند كه بلا و سختي و نحوست سيزده را از خود دور مي سازند.
 
شهرستان دليجان:
 
اين شهرستان با جمعيتي در حدود 40761 نفر ، در منتهي اليه شرقي استان و در شرق محلات قرارگرفته است و به دليل قرار گرفتن در مسير راه ارتباطي تهران به مناطق جنوبي و اصفهان و نيز جلگه اي بودن وسعت يافته است .
 
در گذشته به خاطر آنكه گاريها و دليجانهاي مسافري از آنجا عبور و يا در آنجا توقف مي كرده اند به اين نام ناميده شدو سبب رونق آن نيز گردديد . از جاذبه هاي معروف اين شهرستان غار چال نخجير مي باشد.
 
جاذبه هاي گردشگري
الف ـ بناهاي تاريخي:
 
بازار نراق:
 
بازار نراق معروف به بازار شمس السلطنه از آثار تاريخي بسيار زيبا و ديدني است كه در قرن 13 هجري ساخته شده است. ديوارهاي بازار آجري و سقف آن، ضربي آجري است. در حجره‌ها همه از چوب است كه روي آنها با مهارت و زيبايي خاصي كنده‌كاري گرديده است. علاوه بر اين براي استراحت كاروانيان در بالاي اين حجره ها اتاقهايي ساخته بودند.اين مجموعه به لحاظ هويت تاريخي و سبك معماري داراي ارزشهاي فراواني است، لذا بايستي در حفظ، بازسازي و نگهداري آن اقدام كرد.
 
آب انبار حاج مهدي نراقي:
 
اين آب انبار در سال 1264 هجري قمري ساخته شده است و داراي يك دهليز سرازير با ديوارهاي آجري و سقف ضربي آجري است كه در انتهاي آن يك شير آب قرار دارد.
 
يخچال:
 
يخچالي در قسمت بالاي نراق قرار دارد كه قدمت آن را حدود 200 سال دانسته‌اند و در گذشته از آن براي ذخيره آب استفاده مي شده است.
 
بادگيرها:
 
بادگيرها از آثار باستاني و ديدني نراق مي‌باشند. اين بادگيرها براي خنك كردن سردابها و منازل ساخته مي شده اند. در حال حاضر اين بادگيرها در حال تخريب اند. قدمت آنها را حدود 200 سال دانسته اند.
ـ آسيابهاي آبي: اين آسياب‌ها براي تبديل گندم به آرد بوسيله نيروي آب ساخته و داراي قدمت بيشتر از 100 سال مي‌باشند.
 
مسجد جامع نراق:
 
اين بنا در سال 1243 هجري قمري در زمان فتحعلي شاه قاجار ساخته شد. در ورودي مسجد تمامي از چوب گردو است كه روي آن به زيبايي كنده‌كاري شده است. حياط مسجد نيز دربي چوبي دارد كه بين حياط و صحن قرارگرفته است. اين درب با كنده‌كاري زيبا مشبك است و در آن شيشه‌هاي رنگي كوچك نصب گرديده كه شبكه‌ها را تزئين نموده‌است. محراب مسجد نيز يا كاشي‌هاي رنگي و طرح‌هاي اسليمي از قسمت‌هايي است كه به معماري زيبا و هنرمندي خاص ساخته شده است.
 
جاذبه هاي طبيعي:
غار چال نخچير:
 
غار چال نخجير (دليجان) در فاصله 8 كيلومتري شمال دليجان و در منطقه‌اي به نام چال نخچير واقع شده است. اين غار در دامنه كوهي كم ارتفاع قرار داشته و دسترسي به آن آسان است. غار داراي يك شاخه اصلي و چندين شاخه فرعي بوده و از راه همواري مي توان به راحتي در غار حركت كرد. درون غار عموماً كريستاليزه بوده و از سنگهاي تزئيني زيبا تشكيل شده است.
 
كف و ديوارهاي غار پوشيده شده از اسفنجهاي بلورين است كه از اين جهت يكي از غارهاي زيباي كشور است. علاوه بر اين، غار داراي دالان‌ها و دهليزهاي بسياري بوده كه زيبايي خاصي به آن بخشيده است.علاوه بر اين غار دو غار ديگر در اين شهرستان شناسايي شده. يكي غار «كهك» در كوه غار در شرق روستاي كهك و ديگري غار «سي جوان» در روستاي واران جاسب كه جنبه زيارتگاهي هم دارد.
 
غار شاه بلبل:
 
اين غار در كوه‌هاي شرقي شهرستان محلات (بين خورهه و دليجان) واقع شده است. اين غار نيز داراي چشمه‌اي كم آب است و از نظر مذهبي براي اهالي منطقه غاري مقدس به شمار مي‌آيد.
 
امكانات درياچه سد پانزده خرداد: سد پانزده خرداد هر چند به منظوري غير از استفاده گردشگري احداث گرديده است، ليكن درياچه موقعيت طبيعي مناسبي جهت برنامه گردشگري به شمار مي رود. در حال حاضر تنها امكان استفاده از اين درياچه، قايق سواري و آن هم به طور محدود و بدون هيچگونه سرويس ديگر است.
 
ليكن مجتمع تفريحي و فرهنگي سد 15 خرداد در نظر دارد از اين مكان به عنوان يك مجتمع تفريحي استفاده نمايد. از برنامه‌هاي اين مجتمع احداث خط تله كابين از مجتمع آبگرم محلات  به درياچه سد مي باشد.
 
كاروانسرا و پل دودهك:
 
اين كاروانسرا در شمال شرقي محلات در مسير جاده دودهك به دهستان خورهه و نزديك جاده آسفالته قم به دليجان قرار گرفته است و قدمت آن به دوران صفوي مي‌رسد. در چهار گوشه آن، برجهاي مراقبتي ساخته شده، پي‌هاي بنا از سنگ و ساورج و ديوارها و سقف از آجر مي باشد. علاوه بر اين، اين كاروانسرا داراي دو ايوان، يك آب انبار، باربند و شترخواب يا اصطبل بوده است.
 
قسمتهايي از اين بناي تاريخي تخريب شده كه در سالهاي اخير تعميراتي در آن بعمل آمده است. پل دودهك نيز بر رودخانه قمرود زده شده و داراي 4 دهانه متقارن مي‌باشد. عرض پل حدود 3 متر است كه در دوطرف ‌آن ديوارهايي به ارتفاع يك متر ساخته شده است. پايه‌هاي پل از سنگ و ديوارها و سقف از آجر ساخته شده است كه دو دهنه آن به تازگي فرو ريخته است.
 
مجسمه عمرو يا عمره:
 
در نزديكي غار شاه بلبل، مجسمه‌اي وجود دارد كه اهالي منطقه به آن نام عمره يا عمرو داده‌اند. اخيراً اين نظر مطرح شده است كه اين مجسمه آناهيتا مي باشد و مسلماً مربوط به دوره قبل از اسلام است. عوامل طبيعي (باد و باران) تا حد زيادي موجب فرسايش اين مجسمه شده است. شناخت دقيق‌تر آن بايستي توسط كارشناسان صورت گيرد.
 
شهرستان خمين:
 
خمين با جمعيتي حدود 118424 نفر ، در جنوب استان قرار دارد اين شهر را در قديم كمره مي گفتند و نام خمين از دويست سال پيش به مركز كمره اطلاق شده است .
 
در تاريخ خمين به صورت واژه خمي هن آمده است و درباره باني شهر گفته شده است او شهر بانو نامي دختر موبد موبدان اين شهر را بنا نهاده است اقتصاد اصلي شهر خمين كشاورزي است اين شهر به خاطر انكه زادگاه رهبر كبير انقاب اسلامي مي باشد از قداست خاصي برخوردار است در مورد بافت محله اي كه منزل امام در آن واقع شده است از قرائن و شواهد و بررسي و تحقيقات معلوم گرديده كه اين خانه ومنازل مسكوني اطراف ان تاريخ بنايي در حدود دويست سال قبل دارند در اين مجموعه سه خانه بزرگ و برج مراقبتي و يك خانه كوچك و قسمت ورودي اصلي در ناحيه شمالي مجموعه و بقيه در ناحيه جنوبي قرار گرفته اند.
 
 مجموعه تاريخي بيت حضرت امام (ره):
 
اين ساختمان در محله رازي (لب رودخانه) خمين واقع است و از منازل اطراف خود در گذشته به خاطر شهرت و موقعيت ويژه خود، ممتاز بوده است.
 
برج دفاعي خانه، در جبهه شمالي ساختمان و بر سر كوچه‌اي كه در هفتاد سال قبل راه پل را به بازار متصل مي كرده قرار گرفته است و عبور جوي قنات پرآب خمين از اين عمارت و وجود آسيابي، در شرق همين ساختمان و جنب درب ورودي و اصلي آن، وجود يك شتر گلو، يك مسجد كوچك در كنار آسياب و حمامي با ستونهاي سنگي در غرب آن همچنين واقع شدن اين ساختمان در نزديك پل ارتباطي بين خمين و گلپايگان و در كنار دروازه جنبي شهر به اين عمارت موقعيت خاصي مي بخشيده است. اين دروازه در نقشه نظامي مربوط به 74 سال پيش نشان داده شده است.
 
اين ساختمان اگر چه از هر گونه تزئيني مبراست، اما در عين سادگي در گذشته نسبت به منازل اطراف خود از بزرگي و اهميت خاصي برخوردار بوده است.
 
جاذبه‌هاي گردشگري
الف ـ جاذبه هاي تاريخي و مذهبي:
 
در ويژگي‌هاي تاريخي شهرستان خمين اشاره شد كه جغرافياي تاريخي اين منطقه داراي پيچيدگي‌ها و افتادگي‌هاي چند ساله است. اين عامل و تخريب و ويراني آثار باستاني و تاريخي باعث عدم امكان دست‌يابي به اطلاعات تاريخي است.
 
بطور كلي فقر آثار تاريخي شايد به دلايل زير بوده است:
 
1ـ انتقال مركزيت تيمره (كمره) بعد از قرون اوليه اسلامي از خمين به گلپايگان كه دلايل آن شناخته شده نيست و ممكن است به دنبال يك ويراني اتفاق افتاده باشد.
 
2ـ ناامني مضاعف، نسبت به شهرهاي همجوار بويژه در قرون اخير
 
3ـ وجود زمين‌هاي مرغوب زراعي پيرامون شهر، تا نيم قرن پيشبرخي از اين زمين‌ها وقفي نيز بوده‌اند. از بررسي اسنادي كه در اين مورد وجود دارد مشخص مي‌گردد كه آثاري چون قلعه شهريار، با چهار برج و بارو، باغ شهربان با برجها و ديوارهاي مزغل دار و ساختمان بسيار قديمي با پنجره‌هاي مشبك و شيشه هاي رنگين معروف به عمارت سالار امجد سه تيمچه كهنه، حمزه و نو در اين منطقه وجود داشته كه اكنون از بين رفته‌اند.
 
با اين همه هنوز بقايايي از كوچه پس كوچه و بناهاي مسكوني قديمي شهر برجاست كه نياز به شناسايي و حفاظت اهل فن و سازمان‌هاي مسئول دارد. همچنين بايد از غارهاي منطقه تپه هاي گبري، گورستانهاي مربوط به ماقبل اسلام، برجها و قلعه هاي قديمي با درهاي داراي سيستم ضد آتش سوزي و بويژه امامزاده هاي منطقه نام برد كه بايستي شناسايي و حفظ گردند. در حال حاضر از لحاظ آثار تاريخي مي توان به بيت امام خميني (ره)، قلعه سالار محتشم و چند امامزاده در شهرستان خمين اشاره داشت.
 
مجموعه تاريخي بيت حضرت امام (ره):
 
اين ساختمان در محله رازي (لب رودخانه) خمين واقع است و از منازل اطراف خود در گذشته به خاطر شهرت و موقعيت ويژه خود، ممتاز بوده است. برج دفاعي خانه، در جبهه شمالي ساختمان و بر سر كوچه‌اي كه در هفتاد سال قبل راه پل را به بازار متصل مي كرده قرار گرفته است و عبور جوي قنات پرآب خمين از اين عمارت و وجود آسيابي، در شرق همين ساختمان و جنب درب ورودي و اصلي آن، وجود يك شتر گلو، يك مسجد كوچك در كنار آسياب و حمامي با ستونهاي سنگي در غرب آن همچنين واقع شدن اين ساختمان در نزديك پل ارتباطي بين خمين و گلپايگان و در كنار دروازه جنبي شهر به اين عمارت موقعيت خاصي مي بخشيده است.
 
اين دروازه در نقشه نظامي مربوط به 74 سال پيش نشان داده شده است. اين ساختمان اگر چه از هر گونه تزئيني مبراست، اما در عين سادگي در گذشته نسبت به منازل اطراف خود از بزرگي و اهميت خاصي برخوردار بوده است.
 
جاذبه هاي طبيعي
شكارگاه:
 
وجود شكارگاه مشهور موته در شرق و جنوب شرقي شهرستان خمين و محلات و شكارگاه مشهور «لته در» هفتاد قله در شمال آن كه مورد پسند شاهان و شاهزادگان قاجار بوده است، نشان مي دهد كه اين منطقه از قديم الايام بهشت شكارچيان به شمار آمده است. ناصرالدين شاه و پسرش ظل‌السلطان در سفرنامه‌ها و خاطرات خود از اين شكارگاه با شگفتي ياد كرده‌اند. علاوه بر آن دشت‌هاي منطقه تا قبل از انقلاب از جمله آهوخيزترين نقاط كشور به حساب مي آمد.
 
رودخانه خمين:
 
ارتفاعات جنوب غربي و غرب شهرستان خمين سرچشمه رودخانه خمين را تشكيل مي‌دهند. اين سرشاخه‌ها در حوالي شهر خمين به هم الحاق شده، سپس با رودخانه خرقاب، تشكيل رودخانه لعل بار را در شهرستان محلات مي دهند. حواشي اين رودخانه در زمان آبدهي جهت گذران اوقات فراغت مردم منطقه، مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
 
شهرستان محلات:
 
شهرستان محلات در جنوب شرقي استان قراردارد و جمعيتي در حدود 44779 نفر دارد .انگيزه ايجاد شهر وجود آب سرچشمه هاي طبيعي است كه مظهر آن در شمال شهر است علت آنكه اين شهر را محلات مي خوانند به دليل وجود محله هاي مختلفي بوده كه به يكديگر تجانس نداشته اند .در اين شهرستان انواع متعدد و زيبايي از گلها پرورش مي يابد . از اين رو از قطبهاي مهم پرورش گل در ايران است محلات به دليل دارا بودن آب گرم معدني ،سالانه پذيراي دهها هزار مسافر و افراد بيمار است . همچنين از چاذبه هاي گردشكري در اين شهرستان ستونهاي سنگي خورهه و آتشكده آتشكوه مي باشد .
 
جاذبه‌هاي گردشگري
جاذبه هاي تاريخي و مذهبي:
 
بناي باستاني خورهه:
بناي باستاني خورهه در شمال شرق شهرستان محلات و در مجاورت روستاي خورهه واقع شده است و تا شهر محلات 48 كيلومتر فاصله دارد.
 
حفاري‌هاي باستان‌شناسي در خورهه در تابستان 1955 ميلادي به عمل آمد. اداره باستان‌شناسي ايران تصميم به انجام اين حفاري گرفت تا ساختمان آن را آشكار و نظر هرتسفلد مبني بر اينكه اين ساختمان در اصل معبد ديونيسوس بوده است را تأييد يا رد كند (هرتسفلد اظهار نظر كرده بود كه بناي تاريخي خورهه بايد به عنوان معبد ديونيسوس «خداي شراب»  شناسايي و پذيرفته شود). در اين كاوش تعدادي سفال و چند تكه نقره متعلق به دروه سلوكيان كشف شد.بعد از حفاري معلوم شد كه ساختمان خورهه مركب از سه ساختمان مربوط به هم به ترتيب زير است:
 
ـ ساختمان اصلي يا بناي جنوبي با ستونها، اتاقها و صحن حيات.
ـ ساختمان شمالي كه از قسمت جنوب به بناي اصلي متصل شده است. اين قسمت اتاق‌ها و راهروهايي را تشكيل مي دهد و داراي اتاق مربع شكل بزرگي است كه حياط پشتي به حساب مي‌آيد.
 
ـ بناي غربي، شامل تعدادي اتاق و يك سالن مي‌باشد كه متأسفانه طرح اين قسمت واضح نيست. در مورد بناي باستاني خورهه با توجه به اينكه در يك منطقه باستاني نيز بوده، مردم شناساني نيز اظهار نظر نموده‌اند و بطور كلي عقايد متعددي در مورد اين بنا (چه داخلي و چه خارجي) وجود دارد.بهر حال اين بنا از نظر باستاني و مردم شناسي داراي ارزشهاي بسياري است. در تابستان 1375 گروهي از باستان‌شناسان داخلي، مجدداً اقدام به حفاري در محدوده فوق نموده‌اند كه نتايج اوليه نشان دهنده رد نظر هرتسفلد بوده است.
 
آتشكده آتشكوه (نيمور):
 
بناي آتشده آتشكوه در 5 كيلومتري جاده نيمور به دليجان در مجاورت روستاي آتشكوه قرار گرفته و با شهر محلات حدود 13 كيلومتر فاصله داد.تاريخ آن را مربوط به زمان ساسانيان دانسته‌اند. بناي چهار طاقي آن شامل ستونهاي سنگي استوانه‌اي شكل است كه بر روي هم قرار گرفته‌اند. همچنين اتاق‌هاي سرپوشيده و يك ايوان كه محل برافروختن آتش بوده، از ديگر ويژگي‌هاي اين بناست.
 
بناي اين آتشكده تا قرن چهارم هجري سالم بوده است. ابن فقيه همداني در آن زمان بناي نيمور را همطراز ايوان كسري، قصر شيرين و معبد كنگاور دانسته است.
 
مسجد جامع محلات:
 
اين مسجد در مركز بافت قديمي شهر محلات واقع شده است. و به نام مسجد جمعه نيز خوانده مي شود. اين مسجد داراي ايوان و حياطي است كه اطراف آن بصورت حجره دو طبقه و به شكل بسيار زيبايي آراسته شده است. شبستان مسجد داراي ستونهايي جالب مي باشد و سقف آن با تخته‌هايي پوشيده شده كه روي آن آيات قرآن نقش گرديده است.در سال 1369، بطور تصادفي در جلوي مسجد، قبري مشخص گرديد كه كارشناسان قدمت آن را 1200 سال تعيين كرده‌اند.
 
قلعه آقاخان:
 
اين قلعه در قسمت جنوبي شهر محلات واقع شده كه در حال حاضر قسمت عمده آن تخريب شده است.
 
قلعه جمشيدي:
 
اين قلعه در شهر نيمور واقع است و آن را احتمالاً مربوط به دوره ساساني مي‌دانند. اين قلعه به نام قلعه گبري نيز معروف است.
 
جاذبه هاي طبيعي
چشمه آبگرم محلات:
 
در فاصله 15 كيلومتري شمال شرق محلات در ارتفاعات بلند منطقه، چشمه آبگرم محلات جوشان است كه از معروفيت خاصي برخوردار مي باشد.بطور كلي چشمه‌هاي آبگرم به دو نوع تقسيم مي شوند: نوع اول چشمه هايي هستند كه آب آنها از روي زمين سرچشمه گرفته و در ابتدا داراي حوادث طبيعي بوده، اما پس از فرورفتن در زمين و گذشتن از لايه‌هاي گوناگون، گرماي آنها گرفته شده و برخي مواد كاني را در خورد حل مي نمايند و از راهها و منافذ ديگري در سطح زمين متجلي مي گردند. نوع دوم آبگرم‌هايي هستند كه بيشتر از  بخار خميره سنگهاي سوزان درون پوسته زمين بوجود آمده و به سطح زمين مي رسند. تحقيقات بعمل آمده مشخص مي سازد كه آبگرم محلات از نوع دوم مي‌باشد. 
 
دسترسي به اين چشمه از دو طريق ممكن است:
1ـ از طريق جاده دليحان ـ محلات
2ـ جاده اصلي قم ـ اصفهان (از طريق جاده دودهك ـ خورهه)
 
خواص درماني آبگرم محلات:
 
رنگ مايل به قرمز و مزه آب چشمه هاي آبگرم محلات نشان مي دهد كه اين آب داراي تركيبات آهن و احتمالاً گوگرد مي باشد. به همين جهت داراي خاصيت
[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:19 ] [ alireza parsa ]

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تفرش از کتابت جزء سی‌ام قرآن کریم توسط هنرمندان خوشنویس این شهرستان خبر داد:

 به گزارش باشگاه خبرنگاران اراک، باباخانی گفت : مراسم کتابت جزء سی‌ام قرآن کریم ششم مردادماه مصادف با نوزدهم ماه مبارک رمضان

 به همت انجمن خوشنویسی برگزار می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تفرش مهد خوشنویسان بزرگ ایران بوده است، تصریح کرد: در این مراسم 26 نفر از هنرمندان خوشنویس آیات جزء آخر قرآن کریم را کتابت می‌کنند.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تفرش همچنین از برپایی نمایشگاه خوشنویسی ویژه هنرمندان خبر داد و افزود: در این نمایشگاه آثار خوشنویسی هنرمندان با موضوع جایگاه و ارزش قرآن و نیز آثار زیبای استاد علی‌اکبر رضاییدر معرض نمایش گذاشته می‌شود.

باباخانی گفت: جشنواره کاتبان وحی هر ساله در ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود و طی آن هنرمندان نسبت به کتابت سوره‌های قرآن مجید اقدام می‌کنند.

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:5 ] [ alireza parsa ]

رضواني در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک، 


افزود: 10 آيين عاشورايي استان به منظور ثبت در فهرست آثار ملي كشور ارسال شده بود كه از اين تعداد 6 اثر ثبت معنوي شدند. 

وي گفت : آيين سنتي نخل‌گرداني خمين به شماره ثبت 691، آيين نخل‌گرداني نراق دليجان به شماره ثبت 695، آيين نخل‌گرداني تفرش به شماره 692، علم‌ بران تفرش به شماره ثبت 693، مراسم تعزيه گركان به شماره ثبت 694 و علم گرداني روستاي هزاوه به شماره ثبت 696 به عنوان شش اثر معنوي اين استان به ثبت رسيده‌اند. 
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي افزود : نخل تابوت واره اي است كه در عزاداري ماه محرم از آن استفاده مي شود و سابقه اين آيين در خمين به بيش از 400 سال مي‌رسد. 
وي گفت : مراسم سنتي علم گرداني روستاي هزاوه نيز كه بيش از سه قرن قدمت دارد هر ساله در اول محرم در روستاي هزاوه آغاز مي‌شود و تا روز دهم محرم ادامه دارد و در اين مراسم علم به تك تك خانه‌ها رفته و در آن مردم نذورات خود را به علمدار براي كمك به هيات داده و دستمالي به علم مي‌بندند و كساني كه مشكل يا حاجتي دارند دستمالي از آن باز مي‌كنند. 
رضواني افزود : همچنين مراسم نخل‌گرداني تفرش نيز در روز عاشوراي حسيني در محله فم اين شهرستان برگزار مي‌شود، در اين مراسم افراد مسن و پيشكسوت‌هاي محله نخل را تزيين كرده و در مراسم عزاداري هر يك از اعضاي طايفه ساكن محله زير يكي از تيرهاي نخل را مي‌گيرند و در پيشاپيش هيات ‌هاي سينه‌زني و زنجيرزني به حركت در مي‌آيند

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:2 ] [ alireza parsa ]


در زمانهای قدیم چیزی به نام صنایع دستی به مفهوم و مصرف امروزی وجود نداشت. بلکه شاغلین در حرفه های مختلف از روی ذوق و هنر استعدادی خود جنبه های زیباسازی به محصولات خود می دادند. پس ریشه صنایع دستی را می بایست در استادان مشاغل قدیمی مختلف یافت که به منظور تامین روزی خود و خانواده و همچنین به منظور نیاز مصرف کننده دست به تولید محصولات می زدند. نه برای تزئین صرف و دکوراسیون.
مردم هر منطقه از روی وجود زمینه تولید و یا استعداد و شرایط جغرافیایی طبیعی محل سکونت خود دست به تولید محصولات مورد نیاز زندگی خود می زدند و برای جبران محصولات دیگری که دچار کمبود پان بودند به ناچار با برقراری ارتباط با دیگر مردم به عرضه محصولات می پرداختند.
برای نمونه در قدیم کرباس بافی و تولید کبریت جز محصولات اهالی روستای کهک بود و برای عرضه این محصولات به بسیاری از نقاط دور و نزدیک سفر می کردند. همین موضوع باعث می شد استادانی در حال رفت و آمد به دیگر مناطق باشند.

آهنگری
یکی از شاخص ترین استادان آهنگری که برای ساخت ابزار آلات کشاورزان از تفرش به منطقه رودبار سفر می کرد مرحوم استاد اکبر حاجیان آهنگری مستعد و مبتکر بود که حتی با وجود بی سوادی وقتی پای پیاده به روستاهای رودبار می رفت و سفارش و یا بیعانه می گرفت و ماهها بعد محصولات ساخته شده را برای تحویل به آنجا می برد. اسامی همه افراد و تمامی حساب و کتابها را در حافظه خود نگاه می داشت. استاد حاجیان بعدها یک کارگاه آهنگری ثابت در بازار ترخوران به راه انداخت و تا سن 83 سالگی به ساخت ابزاری مانند : انواع قیچی – داس- تبر- تیشه- کلنگ – شانه قالی بافی- انواع کارد و چاقو پرداخت. کاردهای ساخت ایشان در سطح استان مرکزی معروف است. استاد حاجیان در آخرین ماه های عمر خود هم مجبور بود چکش سنگین بر آهن گداخته بکوبد زیرا حق و حقوقی به نام بازنشستگی برای چنین استادان بزرگی وجود ندارد.

گیوه دوزی
بدون کفش زیر پا نمی توان به کار فعالیت پرداخت. استادان گیوه دوز زیادی در محله ترخوران (بازار) وجود داشتند و به تولید گیوه های محکم و دست و دوز می پرداختند که جوابگوی کار کشاورزان در مزارع و بیابان باشد. استاد عباس فضلی از آخرین و بهترین گیوه دوزان تفرش محسوب می شود.

تنور سازی
در هر خانه وجود یک تنور بسیار واجب بوده و خانه قدیمی را نمی توان یافت که در آن تنوری نصب نشده باشد . فن ساخت تنور بسیار خاص و متقاوت بوده و با آن که از گل ساخته می شود اما مراحل ساخت آن هیچ شباهتی به سفالگری ندارد. مر حوم استاد ولی اله قاسمی از آخرین و بهترین تنور سازان تفرش و یا حتی استان مرکزی بود و چقدر افسوس که این اساتید ماهر شاگردی ندارند که علم و هنر خود را به نسل های آینده انتقال دهند.

قالیبافی و گلیم بافی
قالیبافی را می توان گل سرسبد هنر ایرانی دانست و در جهان به آن افتخار کرد. قالیبافی و گلیم بافی در زمانهای قدیم در این منطقه دارای رونق خاصی بود . در سه منطقه رودبار – تفرش – فراهان سه سبک و نقش متفاوت وجود داشت هرکدام دارای نقش انحصاری برای خود بودند مانند نش بازرجان – فیض آبادی و فراهان که دارای شهرت جهانی نیز هستند. اما افسوس که تولید و بافت قالی در این سه منطقه تقریبا به صفر رسید ه است.
مس
در استان مرکزی از قدیم حرفه مسگری رایج بوده است اما امروزه با روی کار آمدن ظرف های استیل، ملامین، بلور و چینی ، این صنعت با رکود بسیار روبرو شده است.
در اراک به جز معدود استادان قدیمی ، دیگر کسی به این حرفه اشتغال نمی ورزد. اما در شهرستان تفرش این حرفه به صورت دیگری جلوه کرده است: ساخت ظروف مسی فانتزی و کوچک.
اساس این کار الگوبرداری از ظروف مسی بزرگ، مانند پارچ، آفتابه، سینی، دیزی، تاس، هاون و دیگر ظروف است و در ساخت آن که مشتمل بر 30 قطعه هستند ابزار مخصوص، حوصله و دقت بسیار دخالت دارد.
این ظروف خیلی کوچک خیلی سریع مورد استقبال مردم و گردشگران قرار گرفت و افراد مختلفی وارد بازار این هنر شده و مشغول تولید و عرضه این محصولات شدند. از اینجا بود که این محصولات جزو هنر اختصاصی صنایع دستی و اصلی ترین سوغات هنری تفرش شد. بیشترین سازندگان این ظروف مسی جوانان و در پاره ای اوقات زنان هستند.
طرح ساخت ظروف مسی تزئینی و کوچک حدود 30 سال پیش (1355) توسط عبدالرضا کاظمی (همراه با برادر وی داوود کاظمی) هنرمندان ناشنوای تفرشی ابداع شده است.
هم اکنون این هنرمند ناشنوا علاوه بر ساخت ظروف مسی ، به طراحی و ساخت وسایل قدیمی مانند قفلهای عهد قاجار، ترازو و قپان، کشکول و تبرزین، چراغهای قدیمی، سماور و درهای قدیمی می پردازد. این محصولات در شهرهای اصفهان، تهران، زنجان، کرمان، مشهد و بسیاری از شهرهای ایران توزیع می شوند. متاسفانه به دلیل عدم وجود بسته بندی و نداشتن اسم و رسم، این محصولات در هر شهری به هر نامی و با هر قیمتی به فروش می رسد.
متاسفانه این صنعت زیبای کهن به علت گرانی مواد اولیه، نوسان بازار فروش و توجه ناکافی سازمان صنایع دستی ، رونق اولیه خود را به عنوان یک حرفه از دست داده و به حرفه ای تفننی و سرگرم کننده تبدیل شده است. این وظیفه ماست که با حمایت ها و همفکری خود دست به اقداماتی بزنیم تا بتوانیم این صنعت را به جایگاهی که باید داشته باشد برسانیم.


معرق با ساقه گندم
سرکار خانم  بینا در حال حاضر مشغول به انجام این هنر هستند و تابلوهایی را با استفاده از ساقه گندم تهیه می نمایند.

خط و خوشنوسی از دیگر هنرهای مردم تفرش باید به خوشنویسی اشاره کرد که اساتید و بزرگان زیادی را در این زمینه داشته ایم.

سایر : سبد بافی - گلدوزی - کبریت سازی قدیم - کیسه حمام

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 23:38 ] [ alireza parsa ]

تفرش به شهر گردو و بادام معروف است. درختان كهنسال چنار نيز در جاي جاي تفرش وجود دارند كه عمر آنها بعضا به هزار سال مي رسد. اين درختان معمولا در كنار مكان ها و بناهاي تاريخي واقع شده اند.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 23:11 ] [ alireza parsa ]

خبرگزاری فارس: مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی از برگزاری همایش استانی شعر ولایت به مناسبت عید ولایت در شهرستان تفرش خبر داد.

خبرگزاری فارس: همایش «شعر ولایت» در تفرش برگزار می‌شود

مصطفی مشایخی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اراک اظهار داشت: همایش استانی شهر ولایت هر ساله به مناسبت اعیاد قربان و غدیر با حضور شاعران برجسته استان در شهر تفرش برگزار می‌شود.

وی تصریح کرد: این همایش دهم آبان ماه و با حضور حدود 50 نفر از شاعران استانی در تفرش برگزار می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی با بیان اینکه در این همایش شاعران به قرائت آخرین سروده‌ها و اشعار خود می‌پردازند گفت: همایش شعر ولایت با موضوع ولایت و رهبری، تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی و موضوع آزاد برگزار می‌شود.

به گفته وی در این همایش به 10 نفر از شاعران برگزیده جوایز ارزنده‌ای اهدا خواهد شد.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:17 ] [ alireza parsa ]

این نذری که نون و ماست و کلوچه و کره محلی است، از قدیم در تکیه میانده تفرش در شب عاشورا پس از بازگشت عزاداران به تکیه توزیع می‌شود.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:15 ] [ alireza parsa ]

 

اجتماع > آیین‌ها- همشهری آنلاین:
استان مرکزی با توجه به قدمت و تاریخ کهن خود، سرشار از آداب و رسوم و عقاید مذهبی و اجتماعی است.

از جمله مهمترین آنها می‌توان به مراسم بیل گردانی شهر نیمور، اهو اهو روستای خورهه، جشن کوسه ناقلدی یا جشن سده روستاهای استان مرکزی، مراسم ازدواج، شب چله، اولین برف زمستان در اکثر مناطق استان، مراسم کردعلی شهرستان خمین، مراسم باران خواهی تفرش، مراسم عید فطر و قربان، عید غدیر و عید نوروز، مراسم نخل گردانی عاشورا تفرش و مراسم تعزیه و عزا و انواع بازی‌ها و رقص‌های محلی، اشاره کرد.

در شب چله خانواده‌های فامیل و عروس و دامادها به خانواده بزرگترها می‌روند و در آنجا بعد از خوردن شام، انواع میوه و شیرینی صرف می کنند و تا نیمه های شب شعر، قصه و کتاب حافظ می خوانند، در این شب هفت نوع خوراکی و تنقلات از جمله هندوانه می‌خورند.

خانواده های داماد که دختری را به نامزدی پسرشان انتخاب کرده اند، هدیه ای برای او می فرستند. در اکثر روستاها در شب چله گوسفندی را که در فصل بهار و تابستان پروار کرده‌اند ذبح کرده و برای مصرف میهمان شام می پزند.

آیین شب یلدا در استان مرکزی از دیرباز در سه شب متوالی با عناوین شب "چله بزرگه"، "چله وسطی" و" چله کوچیکه" برگزار می‌شده و خویشان و دوستان سفره‌ای از مهر را می‌گشودند و از هر دری سخنی می‌گفتند.

یکی از آیین‌های ویژه یلدا، در استان مرکزی دیدار و بزرگان و سالخوردگان فامیل بوده است. در شب‌های چله افراد فامیل در همایشی صمیمی دور کرسی چوبی جمع می‌شدند و به قصه‌های بزرگترها گوش می‌دادند.

زنان و دختران روستایی در گرگ و میش شب‌های چله در تکاپو و هیجانی خاص ملزومات غذا و تنقلات ویژه این شب را مهیا می کردند و برای گذران ساعات خوش در کنار فامیل لحظه شماری می‌کردند.‌

آنان در سینی‌های قدیمی مسی درفضای دوده گرفته آشپزخانه های قدیمی، انواع میوه و تنقلات به ویژه هندوانه، انگور، تخمه و نخودچی کشمش، و خرما را مهیا می‌کردند.

در این شب استثنایی پس از صرف شام و خواندن دعای شکر درپای سفره، همگان در کنار هم،از شادی‌ها و غم‌ها، موفقیت‌ها، اعتقادات، امیدها و بیم هاشان می‌گفتند. بزرگترها و ریش‌سفیدان فامیل در این شب علاوه بر خواندن اشعار حافظ، سعدی و فردوسی خاطرات و داستان های کهن ایران زمین را برای اعضای خانواده نقل می‌کردند.

در شب یلدا، بزرگترها با کودکان هم بازی می‌شدند،"پر یا پوچ"دزد بازی و مشاعره از جمله بازی‌ایی است که در شب چله در مناطق مختلف استان مرکزی با مشارکت همه اعضای خانواده رواج داشت.

در منطقه ساوه از مراسم بسیار زیبا و پسندیده مردم در این شب، فرستادن هدیه‌ای از طرف خانواده داماد برای خانواده عروس است. این هدایا معمولاً شام، میوه، شیرینی و غیره است. خانواده عروس نیز در ظروف هدایا یک جفت جوراب یا دستکش پشمی به عنوان پاسخ به حرمت خانواده داماد می گذارند.

یکی دیگر از مراسم شب چله مردم این استان کشتن گوسفند مخصوصی به نام «اتلیک» است. روستاییان این نوع گوسفند را در فصل تابستان از بین گوسفندان خود جدا می سازند و به خوبی آن ها را پروار می کنند تا برای زمستان خوب چاق و فربه شوند.

به محض این که زمستان فرا رسید، گوسفندان پروار را سر می برند و از آن غذای بسیار لذیذی برای شام شب چله تهیه می‌کنند. این شام را در اصطلاح محلی «اتلیک شامو» می‌نامند. در ضیافت این شام معمولاً هر خانواده همسایه ها و بستگان نزدیک خود را دعوت می‌کند.

غذای مخصوص این شام جگر و دل و قلوه گوسفند است که با سیب زمینی سرخ شده تهیه می شود و به آن «جزلاق» می گویند. جزلاق در واقع همان غذای جغول بغول معروف است.

آداب و رسوم مردم استان مرکزی در شب یلدا

شربت شیره انگور که به آن سرکه معمولی می افزایند، زینت بخش سفره شام شب چله است. این شربت به نام ترشی شربت مشهور است.

مراسم شب چله در روستاها و شهرهای استان با اندکی تفاوت بدین گونه برگزار می‌شود. مردم شهر مأمونیه در شب چله گوسفندی را ذبح کرده و شام کله پاچه را می‌خورند.

در روستای «چناقچی بالا» از توابع مأمونیه ، در شب چله ارامنه در کلیسا تجمع می کنند و پس از دعا خواندن، آن هایی که تازه داماد شده اند، در حیاط یا جلوی کلیسا آتش روشن کرده و هرکس مقداری از آتش را برداشته و به خانه خود می برد و از روی آن می پرند.

یک نفر تمامی ارامنه را دعوت می کند و آن شب را جشن می گیرند. در محلات در این شب افراد خانواده دور هم جمع می‌شوند و شاهنامه یا کتاب امیر ارسلان نامدار را می خوانند.

در «چهل رز» و نیم ور در شب یلدا سفره هفت سین درست می کنند و در آن هفت نوع خوراکی که با حرف «سین» شروع می‌شود مانند سنجد، سیب، سه پستان، سمنو، سرکه و سبزی می گذارند.

در شهر دلیجان در شب چله کدو حلوایی را قطعه قطعه کرده و آن را با آب می پزند و آن را به عنوان دسر حتماً تناول می‌کنند. یکی دیگر از خوراکی هایی که حتماً در این شب می خورند، زردک (هویج زرد، هویج بومی) است.

آن را مثل کدو می پزند و یا آن را به صورت خام می تراشند و ریش ریش می کنند و سپس آن را می خورند. آنان معتقدند باید حتماً روی آن آب خورد، چون بر این باورند که زردک می گوید : آبم بده تا توی آبت اندازم.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:15 ] [ alireza parsa ]

خبرگزاری فارس: به مناسبت فرا رسیدن هفته پژوهش در مراسمی از پژوهشگران برتر دانشگاه تفرش در این دانشگاه تجلیل به عمل آمد.

خبرگزاری فارس: تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه تفرش

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک معاون شرکت شهرک‌های صنعتی استان مرکزی ظهر امروز در این مراسم گفت: دانشگاه تفرش در زمینه برقراری ارتباط با صنعت و تهیه گزارش برای جذب پروژه‌ها فعالیت خوبی داشته است.

احمد پریدری با اشاره به اینکه اولین مرکز فناوری کسب و کار طی چند روز گذشته در اراک راه‌اندازی و مورد بهره‌برداری قرار گرفت، ادامه داد: راه‌اندازی مرکز فناوری کسب و کار در اراک به منظور توسعه صنایع کوچک و متوسط شهرک‌های صنعتی استان مرکزی و ایجاد بسترهای حمایتی برای ارائه خدمات ارزان و راحت به واحدهای صنعتی و ایجاد فن بازار منطقه‌ای در راستای مبادله دانش و تکنولوژی بین صنعت و دانشگاه در استان ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه، 40 درصد صنایع کوچک و متوسط استان مرکزی در شهرک‌های صنعتی استان مستقر هستند، خاطرنشان کرد: حمایت از صنایع استان به منظور استقرار صنایع در این مراکز و کیفی بخشی تولیدات از اهداف مهم شرکت شهرک‌های استان مرکزی به شمار می‌رود.

وی بیان داشت: ایجاد تعامل و تقویت ارتباط دانشگاه‌ها با صنعت می‌تواند خدمات ارزنده پژوهشی به صنایع ارائه و در کیفیت‌بخشی به تولیدات بخش صنعت تأثیر بسزایی داشته باشند.

سرپرست دانشگاه تفرش نیز در این مراسم با اشاره به اینکه هفته پژوهش فرصتی مناسب برای ارتقاء ارتباط صنعت و دانشگاه است، گفت: تحقیق و پژوهش زیربنای توسعه و رشد اجتماعی است که راه را برای رشد سریع‌تر و پرشتاب‌تر فناوری باز می‌کند.

احمدرضا ربانی با بیان اینکه پژوهش، عامل پویایی علم و توسعه جامعه است، اظهار داشت: از مهم‌ترین دغدغه‌های دانشگاه‌های استان عدم ارتباط مؤثر دانشگاه و صنعت است که باید برای تقویت این ارتباط در استان برنامه‌ریزی و تلاش کرد.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تفرش نیز با اشاره به توانمندی‌های دانشگاه در حوزه ارتباط با صنعت و فعالیت‌های پژوهشی گفت: اولویت اساسی معاونت پژوهشی و فناوری این دانشگاه بر تجهیز امکانات اینترنتی و دسترسی آسان به سایت‌ها و پایگاه‌های موجود در کشور به منظور تقویت و توسعه پژوهش در این دانشگاه استوار است.

دوستعلی مژده اضافه کرد: استان مرکزی یکی از قطب‌های صنعتی کشور است و به همین دلیل استفاده از پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های هیئت علمی دانشگاه‌ها، به منظور تقویت صنایع ضروری است که دانشگاه تفرش با وجود پتانسیل‌های علمی و پژوهشی هیئت علمی خود در زمینه معرفی پروژه‌های کلان ملی و ارتباط با صنایع در بین دانشگاه‌های استان، پیشتاز بوده است.

وی همچنین از انتشار کارنامه پژوهشی و فناوری این دانشگاه خبر داد و افزود: خلاصه فعالیت‌های حوزه معاونت پژوهشی دانشگاه تفرش تا سال 90 در این کارنامه پژوهشی به چاپ رسیده است.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تفرش ادامه داد: در این کارنامه پژوهشی که در سه فصل گردآوری شده، کلیاتی پیرامون تاریخچه دانشگاه، معاونت پژوهشی و مراکز وابسته، دانشکده‌ها و آزمایشگاه‌های موجود، عناوین کتب منتشر شده، مشخصات پایان‌نامه‌ها در مقطع کارشناسی ارشد، پژوهش‌های داخلی، ثبت اختراعات و مقالات انجام شده توسط اعضای هیئت علمی و دانشجویان این دانشگاه به چاپ رسیده است.

در پایان این مراسم که معاونت فرمانداری تفرش، کارشناسان دفتر سیاسی و انتخابات استانداری مرکزی و اعضا هیئت علمی دانشگاه تفرش حضور داشتند، از پنج پژوهشگر برتر این دانشگاه از جمله حمیدرضا گلمکانی، فرزاد رضوی، محمدقاسم سحاب، دوستعلی مژده و مهندس مرتضی صابری با اهدا لوح و تندیس تقدیر شد.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:14 ] [ alireza parsa ]

خبرگزاری فارس: گروه‌های برتر دومین سوگواره ملی تعزیه با نظر هیئت داوران در اراک معرفی شدند.

خبرگزاری فارس: برترین‌های تعزیه‌خوانی کشور مشخص شدند

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک ظهر امروز و در آخرین روز از برگزاری دومین سوگواره ملی تعزیه که با حضور گروه‌هایی از تهران، مرکزی، کرمان، البرز، همدان، قم، گیلان، فارس، خراسان شمالی، قزوین و بوشهر به میزبانی اراک برگزار شده بود، برترین‌های تعزیه‌خوانی کشور مشخص شدند.

بر  اساس این گزارش بر اساس نظر هیئت داوران مجلس شهادت امام حسن (ع) از تفرش به عنوان برترین گروه شناخته شد.

همچنین تعزیه امیرکبیر از اراک و  شهادت ابوالفضل از قزوین به ترتیب عناوین دوم تا سوم را کسب کردند.

در نقش مخالف خوان حسین حیدری و امیر حدادی در مجلس شاهچراغ از تهران و امیرکبیر از اراک اول و تقی ساده در تعزیه متوکل از قم و هادی معین قفقازی در خاتم بخشی از کرمان دوم و سوم شدند.

در بخش زنانه‌خوان رضا نصراللهی در مجلس متوکل از قم اول شد و محمود منصوری در شهادت ابوالفضل (ع) از استان البرز و حسن عقیقی در تعزیه شاهچراغ از تهران دوم شدند و مصطفی شاه‌حسینی در تعزیه شاهچراغ از تفرش عنوان سوم را به خود اختصاص دادند.

در بخش بچه‌خوان محمدحسین انصاری در مجلس شهادت دو طفلان مسلم و محمداسماعیل قدیری در مجلس بازار شام هر دو از اراک عنوان اول را کسب کردند.

در این نقش همچنین علیرضا سیاووشی در مجلس بازار شام از نهاوند و زینب احدی در مجلس شهادت ابوالفضل (ع) از استان البرز عنوان دوم را از آن خود کردند.

فرهاد بیوک در مجلس تعزیه بازار شام از نهاوند و فاطمه فخاری در خطبه‌خوان از بوشهر سوم شدند.

در نقش امام‌خوان رضا حیدری در مجلس امام حسن (ع) از تفرش اول شد، نقی بیاتی از تفرش و  علی اسمی در مجلس شاهزاده ابراهیم از گیلان دوم و علیرضا طاهری در خاتم بخشی از کرمان سوم شدند.

در نقش شهادت‌خوان حسن زمانی در مجلس ابوالفضل (ع) از قزوین عنوان اول را از آن خود کرد، مصطفی و مرتضی اورسا در تعزیه شاهزاده ابراهیم از گیلان دوم و  عقیل صدقی، احمد عزیزی و مجید بنی‌علی در تعزیه شاهچراغ از تهران مقام سوم را کسب کردند.

در بخش موسیقی سیدحسن ابراهیمی در تعزیه متوکل از قم و عباس حیدری در تعزیه امام حسن (ع) از تفرش موفق به کسب عنوان اول شدند.

فرامرز زمانی  در تعزیه امیرکبیر و  قاسم مرزآبادی در تعزیه دو طفلان مسلم هر دو از اراک عنوان دومی را از آن خود کردند و محمد بلالی در مجلس شاهزاده ابراهیم از گیلان و هادی بابا نعلبرها در تعزیه ابوالفضل از قزوین عنوان سوم را کسب کردند.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:13 ] [ alireza parsa ]

خبرگزاری فارس: رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های استان مرکزی کار فکری را اصل و اساس کار فرهنگی در دانشگاه‌ها دانست.

خبرگزاری فارس: کار فکری اصل و اساس کار فرهنگی در دانشگاه‌ها است

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک حجت‌الاسلام مهدی ایمانی‌مقدم بعد از ظهر امروز در نشست تعامل فرهنگی روسای دانشگاه‌های تفرش اظهار داشت: فکر و اندیشه قبل از انجام هر کاری موفقیت در کار را رقم زده و موجب بهره وری بیشتر در کارها می‌شود.

وی تصریح کرد: دانشگاه‌ها به عنوان مراکز تولید علم باید کار فکری را در رأس کارهای خود قرار داده و به آن توجه کنند.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های استان مرکزی در ادامه با اشاره به نقش دانشگاه‌ها در برگزاری انتخابات پرشور گفت: کشور سال آینده آزمون بسیار سخت انتخابات را پشت سر خواهد گذاشت که دانشگاه‌ها از اهمیت ویژه‌ای در موفقیت این آزمون بر عهده دارند.

ایمانی‌مقدم افزود: بدون شک دشمن از هم اکنون برای ایجاد فتنه در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری برنامه ریزی کرده است و یکی از گام‌های مهم برای خنثی کردن توطئه‌ دشمنان شناساندن دشمن به جوانان به ویژه دانشجویان است، زیرا براساس فرمایشات مقام معظم رهبری دشمن به دنبال القای این شبهه است که انتخابات آتی انتخابات غیر آزاد است و باید در این زمینه به جوانان آگاهی داد.

وی با بیان اینکه دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور نباید  به حیات خلوت احزاب تبدیل شوند، گفت: دانشگاه‌ها نباید اجازه دهند احزاب و گروه‌‌‌ها از ظرفیت دانشجویی به نفع خود بهره‌ ببرد، بلکه باید در حفظ هویت خود بکوشند.

حجت‌الاسلام سید محمد مومنی امام جمعه شهرستان تفرش نیز با بیان اینکه شبهات و فتنه‌ها یکی از خطرات جدی است که مراکز علمی و نظام ما را تهدید می‌کند، گفت: دشمنان همواره به دنبال این هستند تا با ایجاد شبهه و فتنه ذهن جوانان ما را تیره و تار کرده و آنان را نسبت به باورها و اعتقادات دینی خود بی تفاوت کنند که هوشیاری در برابر ترفند دشمنان ضروری است.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:13 ] [ alireza parsa ]

سرپرست دانشگاه تفرش از اجرای طرح جامع دانشگاه با استفاده از ظرفیت خیرین دانشگاه ساز خبر داد.

دکتر احمدرضا ربانی سرپرست دانشگاه تفرش در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در یک افق 5 ساله تعداد دانشجویان و رشته‌های دانشگاه تفرش دو برابر خواهد شد و در این خصوص دانشگاه باید فضاهای آموزشی و خوابگاه‌های خود را گسترش دهد.

وی گفت: در حال حاضر خوابگاه‌های موجود در دانشگاه تنها پاسخگوی یک سوم دانشجویان است از این رو تحقق طرح جامع دانشگاه نیازمند حمایت خیرین است.
 
سرپرست دانشگاه تفرش تصریح کرد: براساس طرح جامع، دانشگاه تفرش باید تعداد دانشجویان دانشگاه را به 20 هزار دانشجو و تعداد دانشکده ها را به 17 دانشکده افزایش دهد که هنوز این امر محقق نشده و تا کنون تنها 7 دانشکده احداث شده و دو هزار و500 دانشجو جذب شده است.
 
وی ادامه داد: طرح جامع دانشگاه باید تاکنون اجرا می شد ولی به دلایل نبود بودجه‌های لازم این طرح تحقق نیافت، بنابراین دانشگاه برای اجرای طرح، قرار است از ظرفیت خیرین استفاده کنیم.
 
سرپرست دانشگاه تفرش از ایجاد مجمع خیرین دانشگاه ساز در دانشگاه تفرش خبر داد و گفت: هیات امنای این مجمع در دانشگاه تفرش تشکیل شده است.
 
وی بابیان اینکه تا کنون این مجمع دو جلسه برگزار کرده است، افزود: خیرین یک کتابحانه برای دانشگاه ساخته و در ساخت سه ساختمان، یک سوله نیمه کاره، مسجد و بهداری با دانشگاه همکاری داشتند.
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:12 ] [ alireza parsa ]

حجت الاسلام میثم فیروزجایی در گفتگو با خبرنگار مهرافزود: به مناسبت فرارسیدن 34 سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی این محافل انس با قرآن با حضور قاری بین المللی دکتر احمد ابوالقاسمی و گروه تواشیع غدیر در شهرستان تفرش  همزمان با نماز مغرب و عشاء در 15 بهمن ماه درمسجد روستای بهاران و مسجد امام حسن مجتبی (ع) شهرتفرش برگزارمی گردد.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:12 ] [ alireza parsa ]

به گزارش خبرنگار مهر تعزیه های این جشنواره در پنج منطقه کارچان، کمیجان، شازند، اراک و فراهان برگزار می شود که تعزیه نبوت حضرت موسی (ع) بعنوان اولین تعزیه توسط گروه استاد رضا حیدری در فراهان برگزار شد.

یوسف شاه حسینی یکی از اعضای این گروه در خصوص نسخه تعزیه گفت:  تعزیه حضرت موسی (ع) بدون هیچ تحریفی و منطبق با آیات قرآن سروده شده است.

وی ادامه داد: تعزیه سرایان از دیرباز با تاسی و استفاده از قرآن کریم، قصص قرآنی را در قالب اشعار و بصورت مجالس تعزیه روایت کرده اند  که تعزیه نبوت حضرت موسی (ع) یکی از آنان است که تا کنون کم اجرا شده است.

شاه حسینی با بیان اینکه  تعزیه از بارگاه فرعون و پس از مرگ  یکی از هوادارانش توسط موسی آغاز می شود، اظهار کرد: این تعزیه با توجه به سندیت قرآنی سروده شده و سعی شده تمامی اتفاقاتی که در قرآن آمده بصورت نظم در این تعزیه آورده شود.

وی افزود: در این تعزیه آشنایی موسی با حضرت شعیب، وقایع وادی طور، معجزه های موسی (ع)، ایمان آوردن ساحران به موسی و عبور موسی و یارانش از نیل آمده است.

شاه حسینی با بیان اینکه این تعزیه هشت شخصیت اصلی دارد، اظهار کرد: استاد رضا حیدری، یوسف شاه حسینی، نقی بیاتی، سید اکبر میر حسینی، مجتبی حیدری، مرتضی شاه حسینی، حمیدرضا صابری و نصرالله باب علی  شبیه خوانان این مجلس هستند.

اجرای 5 تعزیه در دو روز

مسئول کانون قرآن و عترت  اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی از اجرای 5 تعزیه در دو روز اجرای این جشنواره خبر داد و گفت: این  پنج مجلس توسط پنج گروه برجسته و منتخب کشوری در شهرهای مختلف استان برگزار می شود.

علیرضا حاج علی بیگی هدف برگزاری جشنواره را توجه به موضوع قرآن و اشاعه فرهنگ قرآن دانست و ادامه داد: تعزیه نقشی مهم در شناساندن فرهنگ قرآن و اهل بیت بر عهده دارد.

وی با بیان اینکه، تعزیه جنگ خندق کاری از گروه‌های منتخبان استان مرکزی ،غدیرخم کاری از گروه راویان عشق استان قم  و نبوت موسی(ع) کاری از گروه رضا حیدری از تفرش در روز اول اجرا می شود، اظهار کرد: تعزیه جنگ بدر نیز کاری از گروه منتخبان استان مرکزی و جرجیس پیامبر(ع) کاری از گروه منتخب احمد عزیزی از تهران نیز فردا برگزار خواهد شد.

حاج علی بیگی گفت: اختتامیه جشنواره در روز یازدهم بهمن ماه در اراک برگزار خواهد شد.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:11 ] [ alireza parsa ]

حجت الاسلام میثم فیروزجایی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: با هماهنگی به عمل آمده  با هیئت های مذهبی و مبلغات دینی کارگاه آموزشی دو روزه فرق و مذاهب  توسط اداره تبلیغات اسلامی شهرستان تفرش همزمان با دهه فجر برگزار می شود.

وی با بیان اینکه این کارگاه اموزشی 19 و 20 بهمن ماه در این شهرستان برگزار می شود خاطرنشان کرد: 35 متولی هیئت های مذهبی و مبلغات در این کارگاه شرکت می کنند.

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان تفرش با بیان اینکه در این  دوره آموزشی از اساتید مجرب دعوت به عمل آمده است اظهار داشت: هدف از برگزاری این دوره رفع شبهات دینی در بین هیئت ها و مبلغات دینی می باشد.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:10 ] [ alireza parsa ]

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد حسن مطیعی جلسه مشترک کمیته نهضت دائمی مطالعه مفید و انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان فراهان گفت: با مشارکت فرمانداری این شهرستان با هدف اهتمام در جهت فرهنگسازی اهدای کتاب توسط مردم این کمیته تشکیل می شود.

وی اظهارداشت: در صورت  ایجاد کتابخانه مشارکتی  با همکاری خیرین و اماکن بلا استفاده اداری این کتابخانه ها از محل نیم درصد تجهیز وخواهند شد.

گفتنی است در این جلسه نام کتابخانه  فرمهین به نام قائم مقام فراهانی و نام کتابخانه خنجین به نام کتابخانه سردار شهید اسدالله هاشمی نامگذاری شد.

برگزاری جشن انقلاب در شهرستان تفرش

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان تفرش خبر داد: به مناسبت فرارسیدن 34 سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی  وگرامیداشت یاد وخاطره شهدا وامام (ره) جشن انقلاب ده شب در ده مسجد این شهرستان برگزار می شود.

حجت الاسلام میثم فیروزجایی در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام این خبر گفت: این برنامه های متنوع فرهنگی - مذهبی با حضور مسئولین و با همکاری کمیته مساجد و تشکلهای دینی، دهه فجر در سطح شهرستان تفرش اجرا می شود.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:10 ] [ alireza parsa ]

 

 

با حضور معاون سیاسی و امنیتی استاندار مرکزی،سلف غذاخوری دانشجویان دانشگاه تفرش افتتاح شد.

 

به گزارش ایسنا، همزمان با ایام دهه مبارک فجر، سلف غذاخوری 1500نفری دانشجویان دانشگاه تفرش با حضور معاون سیاسی و امنیتی استانداری مرکزی و فرماندار تفرش و مسئولان محلی این شهرستان در ساختمان علوم این دانشگاه افتتاح و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

 

این سلف سرویس دانشجویی با اعتباری بالغ بر دو میلیارد و 780 میلیون ریال در زمینی به مساحت 900 متر مربع و با ظرفیت 1500 نفر تکمیل و به بهره برداری رسید.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:9 ] [ alireza parsa ]

خبرگزاری فارس: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی از ارتقای نمایندگی شهرستان تفرش به اداره میراث فرهنگی خبر داد.

خبرگزاری فارس: نمایندگی میراث فرهنگی در شهرستان تفرش به اداره ‌ارتقا یافت

مجتبی رضوانی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اراک اظهار داشت: با موافقت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی کشور نمایندگی شهرستان تفرش به اداره ارتقاء یافته و به زودی چارت تشکیلاتی این اداره نیز مصوب خواهد شد.

وی تصریح کرد: شهرستان تفرش از نظر فرهنگی دارای قدمت و تاریخچه بسیار طولانی است که شناسایی آداب و رسوم و قدمت این شهرستان به مردم ضروری است.

مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی گفت: در حال حاضر دو مجتمع گردشگری و یک هتل در این شهرستان در دست ساخت می‌باشد که تلاش برای تخصیص تسهیلات مورد نیاز این مراکز در دست اقدام است.

رضوانی افزود: امور مربوط به رصدخانه تفرش نیز مراحل نهایی خود را سپری می‌کند که به زودی به پایان خواهد رسید.

وی در ادامه از برگزاری جشنواره آیین سنتی تفرش خبر داد و بیان داشت: این جشنواره روز گذشته برگزار شد که مورد استقبال با شکوه شهروندان قرار گرفت.

مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی خاطر نشان ساخت: برگزاری مراسمی چون کوسه‌گلدی، اجرای رقص‌های سنتی با لباس سنتی و... از بخش‌های برگزار شده در این مراسم است.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:8 ] [ alireza parsa ]

خبرگزاری فارس: رئیس دانشگاه پیام نور استان مرکزی از برگزاری سومین جشنواره تولیدات دانشجویی، اختراعات و ابتکارات دانشجویان دانشگاه پیام نور استان در اسفندماه خبر داد.

خبرگزاری فارس: جشنواره تولیدات دانشجویی دانشگاه پیام نور استان مرکزی برگزار می‌شود

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک هادی غفاری ظهر امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: نخستین جشنواره اختراعات و ابتکارات دانشجویی در آذر ماه سال 88 با ارائه 360 اثر در تفرش و دومین جشنواره در آذرماه سال 90 با ارائه 388 اثر در دلیجان برگزار شد.

وی تصریح کرد: امسال سومین جشنواره علمی و فرهنگی دانشجویی از پنجم تا هفتم اسفندماه در اراک برگزار می‌شود.

رئیس دانشگاه پیام نور استان مرکزی با اشاره به استقبال بسیار خوب دانشجویان از این جشنواره خاطر نشان ساخت: این جشنواره در دو بخش علمی و فرهنگی برگزار می‌شود که در بخش علمی آثار در پنج آیتم مقالات، پایان‌نامه دانشجویی، کتب تالیف شده، اختراعات دانشجویی و ابتکارات مورد ارزیابی و داوری قرار گرفته‌اند.

غفاری ادامه داد: در مجموع در این بخش 290 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این تعداد 44 اثر در بخش مقالات، 164 اثر در بخش پایان‌نامه، 9 اثر کتب تألیف شده، 62 اثر اختراعات و 11 مورد ابتکارات بوده است.

وی با بیان اینکه در بخش علمی نیز 396 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده، گفت: از این تعداد 24 اثر در بخش شعر، 199 اثر در صنایع‌دستی، 16 اثر در بخش عکاسی، 126 اثر در بخش نقاشی و کاریکاتور، 4 اثر دربخش داستان‌نویسی، 10 اثر خطاطی، 6 اثر در بخش معماری و 11 اثر فیلم بوده است.

به گفته وی در مجموع 686 اثر در دو بخش علمی و فرهنگی به این جشنواره ارسال شده که نسبت به جشنواره قبلی از رشد صد درصدی برخوردار بوده است.

رئیس دانشگاه پیام نور استان مرکزی  با اشاره به آثار ارائه شده در بخش علمی این جشنواره خاطر نشان ساخت: اکثر آثار ارائه شده به جشنواره اختراعاتی منحصر به فرد هستند که از جمله این آثار می‌توان به ساخت برزگ‌ترین پل ماکارونی جهان، دستگاه بالش هوشمند، سیم خاردار هوشمند، رباط شیشه‌شو، جستجوگر اشیا ویژه نابینایان، اختراع دستگاه برش سنگ، اختراع کمربند اضطراری، ساخت مایع شوینده گیاهی، ساخت جوهر خودکار از گیاهان، دستگاه اسانس‌گیری خانگی گیاهان دارویی، ساخت کاپوت تاشو، کفی کفش سرمازا و گرمازا، رباط نظامی گشتاسب، اختراع سامانه پیشگیری از سرخوردن ماشین در شرایط یخ‌زدگی و.... اشاره کرد.

به گفته وی آثار برتر این جشنواره به جشنواره حرکت راه خواهند یافت.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:8 ] [ alireza parsa ]

 

آموزش > عالی- همشهری آنلاین:
شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم با ایجاد 14 رشته مقطع دکتری در دانشگاههای کشور موافقت کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، شورای گسترش آموزش عالی با تاسیس رشته های مقطع دکتری زبان و ادبیات عرب در دانشگاه شهید بهشتی، زبان و ادبیات فارسی گرایش ادبیات عرفانی در دانشگاه اصفهان، تربیت بدنی و علوم ورزشی گرایش مدیریت ورزشی و سیاستگذاری علم و فناوری در دانشگاه مازندران، تربیت بدنی و علوم ورزشی گرایش مدیریت ورزشی در دانشگاه شهید چمران اهواز و زبان و ادبیات عرب در دانشگاه اراک موافقت کرد.

این شورا، ایجاد رشته های مقطع دکتری ریاضی گرایش جبر زمینه گراف در نوبت دوم دانشگاه تفرش، بیماری شناسی گیاهی در دانشگاه کردستان، علوم خاک در دانشگاه شهید باهنر کرمان، تکثیر و پرورش آبزیان و شیلات گرایش تولید و بهره برداری در دانشگاه هرمزگان پردیس قشم، حقوق عمومی و مدیریت آموزشی در دانشگاه امام صادق (ع) را تصویب کرد.

شورای گسترش آموزش عالی با ارتقاء آموزشکده فنی و مهندسی اسفراین به مجتمع آْموزش عالی فنی و مهندسی اسفراین و انتقال پردیس دانشگاهی دانشگاه صنعتی امیرکبیر از قشم به شهر تهران موافقت قطعی به عمل آورد.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 11:6 ] [ alireza parsa ]
صفحه قبل 1 2 صفحه بعد
درباره وبلاگ

به تفرش نیوز خوش آمدید
امکانات وب

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 8
بازدید دیروز : 3
بازدید هفته : 11
بازدید ماه : 13
بازدید کل : 66374
تعداد مطالب : 158
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1

تماس با ما دریافت کد بارش برف
لینک باکس هوشمند پردیس
لینک باکس هوشمند برتر

كد موسيقي براي وبلاگ